kölcsönös kiutasítások

2018.04.11. 21:20

Venezuela helyreállítaná a diplomáciai kapcsolatot Spanyolországgal

A diplomácia konfliktus előzménye, hogy az Európai Unió szankciókat hagyott jóvá venezuelai tisztségviselőkkel szemben.

A venezuelai vezetés javasolta Spanyolországnak a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását – közölte Jorge Arreaza, a dél-amerikai állam külügyminisztere szerdán brüsszeli látogatása során.

A venezuelai külügyi tárca ugyancsak megerősítette Twitter-oldalán: a külügyminiszter levelet küldött Spanyolországnak, javasolva a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását a nemzetközi jog tiszteletben tartása alapján.

A venezuelai kormány január végén nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította Spanyolország caracasi nagykövetét, indoklása szerint a spanyol kormány „folyamatos támadásai” és a venezuelai belügyekbe való „rendszeres beavatkozása” miatt. A madridi kormány válaszlépésként szintén kiutasította Venezuela madridi nagykövetét.

A diplomácia konfliktus előzménye, hogy az Európai Unió szankciókat hagyott jóvá venezuelai tisztségviselőkkel szemben.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Mauricio Macri argentin államfő múlt hét keddi közös sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy nem fogják elismerni a május 20-ra kitűzött vanezuelai elnökválasztás eredményét.

A főbb venezuelai ellenzéki pártok bojkottálják a színjátéknak nevezett választást. Nicolás Maduro államfő viszont már többször is hangoztatta, hogy a voksolást megtartják akár részt vesz azon az ellenzék, akár nem, s az „országnak ”törvényesen megválasztott elnöke lesz„.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de az olajon kívül szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában