itt a csere ideje

2019.11.07. 09:54

Veszélyes a hidegben nyári gumival autózni

A járművek könnyebben megcsúszhatnak és a fékút is hosszabb lesz – mondta a Duna Autóház műszaki igazgatója az M1-en csütörtökön.

Szentes, 2010. január 18. Egy összetört személygépkocsit tolnak a tûzoltók Szentes és Csongrád között a 451-es számú fõúton, amely elõzõleg balesetet szenvedett. A helyszíni szemle adatai szerint egy hódmezõvásárhelyi nõ Csongrád felé haladt, amikor a nyári gumival felszerelt autójával vélhetõen gyorshajtás miatt megcsúszott és az út menti árokba csúszott, majd fának ütközött. A balesetben az autó utasa - egy szintén hódmezõvásárhelyi nõ - súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. MTI Fotó: Donka Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Donka Ferenc

Simon Péter emlékeztetett, a nyári gumiabroncsnak más az összetétele és a mintázata is, mint a télinek, így a hidegben merevebbé válnak, az autó pedig könnyebben megcsúszhat és irányíthatatlanná válhat.

A veszélyeket szemléltetve azt mondta,

téli, nedves útviszonyok között 50 km/óra sebességnél egy átlagos állapotú téli gumival 23-25 méter alatt lehet megállni, míg ugyanilyen viszonyok között a nyárival 40 méter fölé nő a fékút.

Az abroncsokat körülbelül ötévente kell cserélni, de az autósok is jól láthatják, mikor kopnak el, hiszen minden gumin van kopásjelző – tette hozzá a szakember.

Azt is elmondta, hogy sokan még mindig az utolsó pillanatra hagyják a gumicserét, így azonban egy-két hét várakozásra is számíthatnak a műhelyekben.

Borítókép: Egy összetört személygépkocsit tolnak a tűzoltók Szentes és Csongrád között a 451-es számú főúton, amely előzőleg balesetet szenvedett. A helyszíni szemle adatai szerint egy hódmezővásárhelyi nő Csongrád felé haladt, amikor a nyári gumival felszerelt autójával vélhetően gyorshajtás miatt megcsúszott és az út menti árokba csúszott, majd fának ütközött. A balesetben az autó utasa – egy szintén hódmezővásárhelyi nő – súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában