sajnálja

2018.11.29. 23:06

Zeman elnézést akar kérni Orbántól a külügyminiszter döntése miatt

A köztársasági elnök az interjúban élesen bírálta Tomás Petríceket.

Milos Zeman cseh államfő pénteken elnézést akar kérni Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől Tomás Petrícek külügyminiszter egyik döntése miatt. Zeman erről a Barrandov kereskedelmi televízióban csütörtökön este közvetített interjúban beszélt.

A köztársasági elnök az interjúban élesen bírálta Tomás Petríceket, kijelentette, hogy durva hibákat vét és a miniszter politikai súlya minimális.

Tomás Petrícek a közelmúltban az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetségeket törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül. Milos Zeman ezzel nem ért egyet, s a dolog nagyon zavarja.

Petrícek vagy tapasztalatlan, vagy hallgat (Miroslav) Poche tanácsaira, aki az Európai Parlamentben Magyarország ellen szavazott. Mindkettő természetesen hiba, nekünk profi külügyminiszterre van szükségünk – mondta Zeman a televízióban.

Közölte: pénteken ezért elnézést fog kérni a Csehországba látogató Orbán Viktortól, és javasolni fogja, hogy a külügyminiszter döntését helyezzék hatályon kívül.

Ha nincs ott egy profi, hanem egy olyan ember, aki durva hibákat vét, aki nem ismeri Olaszország súlyát az Európai Unióban, nem ismeri Magyarország súlyát a visegrádi négyesben, akkor csak ingathatom a fejem, elmosolyodhatok és sajnálhatom a külügyminisztériumot – jelentette ki a cseh elnök.

Nem kívánok tovább foglalkozni Petrícekkel, mert súlya egészen minimális – tette hozzá Milos Zeman a Barrandov televízióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában