Repedező összefogás

2022.03.18. 06:45

Osztozni kényszerül a baloldal, önmagának teremt konkurenciát

Több egyéni választókerületben is konkurenciát teremtett magának a baloldal, miután a szivárványkoalícióból az elmúlt években sokan kiléptek és függetlenként indulnak április 3-án. Rajtuk kívül legalább öt olyan párt van, amely országos listát tudott állítani, így a legtöbb helyen minimum öt, esetenként nyolc egyéni jelölt közül lehet választani.

A baloldali tömörülés rendre azt hangoztatja, az egységes ellenzék, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel az egyetlen kihívója a jelenlegi kormányzó pártoknak. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kommuniká­ciós stratégiája azonban sok sebből vérzik, hiszen amellett, hogy több pártnak is sikerült országos listát állítania, számos olyan egyéni választókerület akad az országban, ahol az ellenzéki összefogásból kiugrott személyek önállóan méretik meg magukat, miután a jelöltséghez szükséges ötszáz aláírást összegyűjtötték – írja a Magyar Nemzet.

 

A szavazólapokon átlagosan hat jelölt közül választhatunk, de vannak olyan választókerületek – például Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. választókerületében –, ahol 11 egyéni jelölt neve szerepel majd az íveken.
A függetlenként induló jelöltek többsége korábban a DK, az MSZP, az LMP vagy a Jobbik tagja volt.

A főváros XII. kerületében Hajdu Mária az LMP-ből volt kénytelen távozni, miután pártja nem nézte jó szemmel, hogy Hajdu szóvá tette: a momentumos Hajnal Miklós hazudott közgazdászdiplomájáról.

Pécsett Bognár Szilvia, a DK által delegált volt alpolgármester, független önkormányzati képviselő indul az országgyűlési választáson abban a körzetben, ahol az ellenzék közös jelöltje Mellár Tamás lesz. Bognár Szilvia pár hete a Telexnek így indokolta a döntését: nem vet jó fényt az összefogásra, hogy olyan jelölteket indítanak az országgyűlési választáson, akik szerinte részt vesznek a problémás ügyek elhallgatásában.

Baranya 2. választókerületében az egykori jobbikos, Hencsei Zsolt indul hét másik jelölt mellett. Baranya egy másik körzetében is szétesett a baloldali összefogás: Kárpáti Zoltán azután lépett ki a Jobbikból, hogy Jakab Péter bejelentette, Nyugat-Baranyában nem egy jobbikost, hanem Alpár Györgyöt, Drávaszerdahely polgármesterét indítja az ellenzéki előválasztáson. 

Kárpáti a közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép a Jobbikból, miután „a párt eladta az elveit, már ha egyáltalán volt ilyen”.
Külön indul az egykori DK-s Vilcsek Ernő is Ózdon, ahogy Egerben az MSZP korábbi tagja, Érsek Zsolt is. Érsek a Kékesonline-nak azt mondta, nagy reményekkel tekintett az ellenzéki előválasztásra, a szervezés viszont óriási csalódás volt, mert „nem az ellenzéki választók, hanem a pártelitek szája íze szerint alakították a végeredményt”. Azt is nehezményezte, hogy szerinte az MSZP feladta elveit, amikor nem Dobrev Klára mögé állt az előválasztáson. A körzetben induló Dudás Róbertről azt mondta, a baloldali érzelmű választóknak nehéz lesz olyan szélsőjobboldali körből érkező politikust támogatniuk, aki éveken keresztül támadta a baloldali értékeket, antiszemita megnyilvánulásai is voltak.
Pest megye 1. választókerületében a DK érdi elnöke fordított hátat az összefogásnak. Asztalos Éva az Érdi Híreknek azt mondta, a Demokratikus Koa­lícióban gyakran nem érvényesülhet a helyiek véleménye.
Tapolcán sem egyedül Rig Lajos (Jobbik) lesz Navracsics Tibor (Fidesz–KDNP) kihívója, mivel két másik jelölt mellett az LMP-ből kiugrott Takács József is rajthoz áll.

 

Említésre méltó a Magyar Liberális Párt egyetlen egyéni jelöltje, Szabadai Viktor, aki Győr-Moson-Sopron megyében indul, de távolról sem azért, hogy szavazzanak rá. Szabadai az Azonnalinak beismerte, csak azért indul, hogy a párt ne szűnjön meg.

– A párttörvény úgy szól, hogy amennyiben két egymást követő választáson nem indul jelölő szervezetként egy párt, akkor az ügyészség mérlegelés nélkül kezdeményezi a párt megszüntetését – ismerte el. Kiderült az is, azért nem akarják megszüntetni a Liberális pártot, mert tagjai az ALDE-nak, az európai liberális pártcsaládnak, amely Bősz Anett és Sermer Ádám politikai hátországa is. Szabadai reméli, egyetlen szavazatot sem fog kapni április 3-án.

Borítókép: Szabadai Viktor / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!