Nemzetközi figyelem

2022.04.04. 16:11

Szijjártó: a kínai és a török külügyminiszter is gratulált a választási győzelemhez

Vang Ji kínai és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is telefonon gratulált a magyar kormánypártok győzelméhez, „melynek mértéke és jelentősége sok ezer kilométerrel odébb is világosan látszik” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közösségi oldalán.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: komoly nemzetközi figyelem övezte a vasárnapi parlamenti választást, hiszen az választ adott arra a kérdésre is, hogy sikerre tud-e vinni egy közép-európai ország huzamosabb időn keresztül egy szuverén, nemzeti érdeket érvényesítő, a külkapcsolataiban a kölcsönös tiszteletre alapozó politikai stratégiát.


A választás eredménye azt mutatja, hogy igen– tette hozzá.


A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: Kína és Törökország súlya és szerepe is egyre nő az új világgazdasági korszakban, így Magyarország érdeke továbbra is az eredményes együttműködés fenntartása ezekkel az országokkal a kereskedelem, a gazdaság és a beruházások terén.


Szijjártó Péter örömét fejezte ki, hogy kínai és török kollégája is „elkötelezett emellett”, így megállapodtak, hogy a jövőben is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért dolgoznak.

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai-magyar Egy övezet, egy út munkacsoport második ülésének megnyitóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 12-én (MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!