Választói megérzés

2019.10.12. 22:02

Tarlós István karakterét erősnek látják az emberek

Tarlós István előnye abból fakad Karácsony Gergellyel szemben, hogy az ő karakterét erősnek, ellenfeléét pedig gyengének látják a választók. Többek között erről és a pártok esélyeiről beszélgetett Lánczi Tamás politológus és Farkas Örs politikai elemző egy tévéműsorban.

Budapest, 2019. szeptember 25. Tarlós István fõpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Számos kutatás és mérés született szinte hetente arra vonatkozóan, hogy Tarlós István és Karácsony Gergely támogatottsága hogyan alakul a választópolgárok körében. Mi az, amit mérlegelnek egy főpolgármester személyében a választók? – tette fel a kérdést a Hír TV Magyarország élőben című műsorának műsorvezetője.

„Amikor a szavazók a településeikről és azok elöljáróiról döntenek, akkor alapvetően egyfajta gondnokot keresnek. Tehát olyan típusú embert, aki rendet tart, aki képes arra, hogy ezt a rendet betartsa és betartassa másokkal. Tehát olyan erős kezű vezetőt, aki képes a rendet szavatolni. Azt látom, hogy

Tarlós előnye is ebből fakad, mert bár a fővárosban a kormánypárti és ellenzéki szavazók tábora nagyjából fej-fej mellett van, mégis látható, hogy Tarlós azért tud erősebb lenni és az előnye abból származik, hogy az ő karakterét erősnek látják, az ellenfeléét, Karácsony Gergelyét pedig gyengének. Nem véletlen, hogy a kormánypártok szlogenje, amely szerint Karácsony Gergely alkalmatlan, az tapad is rá, mert egyszerűen passzol a karakteréhez, és az emberek érzékelik ezt”

– mondta Lánczi Tamás politológus.

Vannak kiemelt helyszínek, amelyekre mind az ellenzék, mind a jobboldal fókuszál. Melyek ezek, és hol várhatók a legszorosabb küzdelmek, akár országos, akár fővárosi viszonylatban? – kérdezte a műsorvezető.

„Nem bocsátkoznék esélylatolgatásba, az elsődleges figyelem nyilvánvalóan a fővárosra, a fővárosi kerületekre, illetve a megyei jogú városokra, megyeszékhelyekre irányul majd. Az ellenzéki pártok is ezt célozták meg, hiszen azt gondolják, hogy itt van még közösség, ahol lehet esetleg politikát csinálni, ezért nyilvánvalóan ide fordítottak nagyobb erőt és ennek a kampánynak látszik majd az eredménye.

Az ellenzék minden nagyobb városban megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy egyfajta váltó hangulat van, és az elégedetlenség már lassan az egész országot elsöpri. Ezzel szemben a választók, és itt elég csak az európai uniós választásra visszautalni, alapvetően elégedettek azokkal a tendenciákkal, folyamatokkal, tervekkel, amelyeket a magyar kormány, illetve a kormánypártok megfogalmaznak.

Biztosan vannak olyan kerületek vagy városok, ahol kérdéses, ki lesz a helyi vezető október 13. után, ennek ellenére én arra számítok, hogy a 2014-es választási eredménnyel megegyező születhet most hétvégén is”

– mondta Farkas Örs, politikai elemző.

Borítókép: Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!