Ősi

2013.06.25. 16:32

Hiányosságokat tártak fel Ősiben

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) belső kontrollrendszert értékelő ellenőrzése Ősi önkormányzatánál.

Szabó Péter Dániel

Az ÁSZ kedden hozta nyilvánosságra az ellenőrzés eredményét, amely szerint Ősi polgármesteri hivatalában 2011-ben a belső kontrollrendszeren belül a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, a kontrolltevékenységek, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítása a szabályozási hiányosságok miatt nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

A számvevők jogosulatlan kifizetést nem tártak fel, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok jogszabályi előírásoknak nem megfelelő, gyenge működése miatt magas a hibák bekövetkezésének kockázata, áll az összesen 37 oldalas, részletes elemzésben. A település polgármestere szerint nem egyedi problémáról van szó.

-  Nem hiszem, hogy esetünkben egyedi problémáról van szó. A változások világát éljük, ezért az önkormányzatok nagy többsége nehezen és többnyire késve tudja követni a jogszabályi változásokat - közölte kérdésünkre Kotzó László, Ősi polgármestere, akitől megtudtuk, ugyanebben a témakörben az ÁSZ 2008-ban már végzett ellenőrzést a településen, megállapításai azonban csak részben vagy egyáltalán nem teljesültek.

- 2010-ben történt megválasztásomat követően a hivatal átadás-átvétele nem történt meg, így a korábbi ÁSZ ellenőrzésről nem volt információm. A feltárt hiányosságok döntő többsége jegyzői mulasztásból fakad. Azonban idő közben személyi változások történtek, és az ÁSZ elmarasztaló megállapításainak egy része  már megoldódott, például a jegyző szabályszerű helyettesítése érdekében Andrásiné Marton Mónika aljegyző kinevezése megtörtént - szögezte le a polgármester.

- Az önkormányzatnak most 30 napja van, hogy intézkedési tervet készítsen a hiányosságok felszámolására - mondta Andrásiné Marton Mónika aljegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!