Öskü

2015.10.12. 11:44

Összefogott a három falu - Sólyból Hajmáskéren át Ösküre jutott el a vidám szüreti felvonulás

Öskü - Közös, mindhárom települést érintő felvonulással és színvonalas műsorokkal tette emlékezetessé a szüreti időszakot Hajmáskér, Öskü és Sóly községek önkormányzata.

Szabó Péter Dániel

Első alkalommal, ám nem titkoltan hagyományteremtő céllal szerveztek közös szüreti felvonulást a települések a közelmúltban. A program a sólyi szőlőhegyen található Cifraháznál indult, ahol a három polgármester, Köbli Miklós (Hajmáskér), Ángyán Tamás (Öskü) és Kaptur József (Sóly) egyaránt üdvözölte a megjelenteket, s reményüket fejezték ki, hogy az elkövetkező években is közös programokat tudnak szervezni a települések. Mellettük a szőlősgazdák nevében Árkovics József borász, a Sólyi Szőlőhegyi Kertbarát Egyesület tiszteletbeli elnöke is köszöntötte felvonulás résztvevőit.

Mielőtt azonban elindultak volna a három községet érintő 15 kilométeres útra, a borosgazdák jóvoltából jófajta borokat is megkóstolhattak, sőt, a helyi asszonyok által készített finom süteményeket is megízlelhették.

Sólyról indulva Hajmáskéren át egészen Ösküig jutott el a vidám szüreti menet. Középen Leiner Norbert kisbíró, aki társaival ezúttal is fergeteg hangulatot teremtett a rendezvényen Fotó: Anikó Fotó

A kisbíró vezette menet először Sóly településen állt meg, két helyszínen is műsort adtak a kezdeményezéshez csatlakozó együttesek, művészeti csoportok. Utána Hajmáskér érintésével ahol három helyszínen volt megálló, illetve pihenő a művelődési háznál jutottak el késő délután Ösküre. Ott szintén több helyen megálltak, műsort adtak, s a szüreti mulatságra hívták a helyibélieket.

A rendőrség és a polgárőrség által végig biztosított felvonulás nagyságát jól példázza, hogy a több száz résztvevő mellett huszonegy ló, három hintó, két lovaskocsi, s mintegy tíz platós teherautó vett részt a menetben, de sokan személyautókkal jutottak el egyik helyszínről a másikra. Érdemes is volt ott lenni a programokon, hiszen igen színvonalas műsort adott többek között a Forrás Népdalkör, a Hajnal Citeraegyüttes, a Carmen Táncegyüttes, a Gyöngyszemek Néptánccsoport, a Sólyi Dalkör, a Vadgalamb Népi Táncegyüttes és a Vadgesztenye Népdalkör, míg a kifogástalan népzenei kíséretről a Kőrös együttes gondoskodott.

A felvonulás végállomása tehát Öskü volt, ahol a vendégszerető helyiek három kondérnyi ízletes gulyással várták a felvonulás résztvevőit, sőt, az ösküi kertbarátok jóvoltából az érdeklődők a szőlőpréselést is kipróbálhatták, s persze megkóstolhatták a mustot is.

A nagy sikerű mulatságot záró gálának és szüreti bálnak az ösküi művelődési ház adott otthont, ahol színpadra léptek a fent említett művészeti csoportok, de tartottak például rendhagyó madárijesztő szépségversenyt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!