Otthon

2010.12.06. 15:53

Egyedi karácsonyfadíszek

Tihany - A karácsonyfák díszítéséről nyílt kiállítás az adventi programok keretében a múlt pénteken a Németh László Művelődési Ház tetőterében.Nemcsak azért érdemes megnézni ezt a kiállítást, mert mutatós, hanem rengeteg ötletet is kapunk a díszek elkészítéséhez.

Varga Ibolya

Láthatunk horgolt angyalkákat, manókat, hóembereket, csillagokat. A másik hagyományos díszítési mód  mézeskalács-figurákkal dolgozik. A régi asszonyok még tobozokat is gyűjtöttek, ezekből készítettek különféle figurákat vagy csupán befújták a szélüket fehér festékkel, minta havasak lennének. A színes bogyók is alkalmasak arra, hogy használjuk őket a fenyőfa vagy az adventi koszorú feldiszítéséhez.

A régi karácsonyfákra sokkal több természetes anyag került, mint a maiakra. Még néhány évtizede is jellemző volt, hogy diókat festettek arany, illetve ezüstszínűre, egy gyufadarabot szórtak be a kocsány helyére, erre cérnát kötöttek és lehetett is díszként akalmazni. Az almát is lehet fetsve vagy festetlenül használni, ha még megmaradt a kocsánya. Újabban elterjedt szokás, hogy narancsot felszeletelnek, sütőben megszárítanak és felaggatják a fára.

A csillagánizs is használható díszként és utána még fűszerként is. A papírfűzéreket mostanában már kiszorították a fényfűzérek, de ha van időnk rá, ma is kreálhatunk néhányat, különösen, hogy manapság rengeteg nagyon szép papírt találunk, sokszor ilyenekbe csomagolják az ajándékainkat és sajnáljuk egyből a szemétbe hajítani őket. Akinek szerény a kézügyessége, de szereti az elyen díszeket, hozzájuk juthat az adventi vásárokban, ajándékboltokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!