Otthon

2011.02.28. 14:57

Küzdelem a poratkák ellen

Balatonfűzfő - A központi porszívó nem csak kényelmes, de egészségmegőrző hatása is van: hatékonyabban távolítja el a port és a poratkát, mivel a beszívott levegőt a szabadba küldi. A központi porszívó persze nem olcsó, de egyszer kell megfizetni.

Németh F. Bernadett

A központi porszívó egy fixen rögzített, nagy szívóerejű porszívóból, valamint a hozzá csatlakozó, falba épített PVC csőrendszerből áll. A központi porszívó csövei fali csatlakozókban végződnek az egyes helyiségekben; ezekbe kell behelyezni a szívócső csonkját takarításkor, amelynek hatására a központi porszívó azonnal be is kapcsol és megkezdhetjük a takarítást. A központi porszívó automatikus bekapcsolását a PVC csövek mellett kiépített elektromos vezeték végzi, tudtuk meg Harmath Gábortól, a Celsius-Therm Kft. ügyvezető igazgatójától.
 
- A központi porszívó központi egységét olyan helyre kell felszerelni, ahol zavartalanul működhet (például garázsba, pincébe) és a szabadba lehet vezetni a beszívott levegőt. A központi porszívó legnagyobb előnye, hogy a takarítás hatékonyságát jelentősen megnöveli, mivel a beszívott levegő nem kerül vissza a lakás légterébe, ezáltal nagymértékben csökken a leülepedő por mennyisége - ezzel csökkenthető az allergiás tünetek nagy részéért felelős pollenek, poratkák mennyisége, amelyeket a központi porszívó hatékonyan távolít el.

 


 
A központi porszívó már nemcsak kertes házakba, hanem lakótelepi lakásokba is beépíthető. A központi porszívó fő egysége elhelyezhető az erkélyre vagy akár a lakótérbe is. Ha a lakótérbe kerül, így megvédjük az időjárástól, viszont a szomszédokkal gyűlhet meg a bajunk, mert a gép zaja hallatszani fog. Ha a lakáson kívülre kerül a központi porszívó fő egysége, csendes lesz a működtetés, azonban a csapadék elleni védelemről gondoskodni kell. Erre a legjobb megoldás a gép méreteinek figyelembe vételével készített tároló szekrény.
 
A központi porszívó felszerelését jó már a ház építésekor megfontolni, de vannak olyan berendezések is, amelyeket a fal bontása nélkül is be lehet utólag építeni.
Központi porszívót venni mindazonáltal nem olcsó mulatság. A tisztítandó felülettől és a csatlakozási lehetőségektől (három, vagy öt) függően, a legalacsonyabb áron százezer forintért találtunk szerkezetet. A felső határ viszont négyszázezer forint körül mozog. 

 

Nem kell helyiségről-helyiségre vinni

A központi porszívó előnye a hagyományos porszívókkal szemben, hogy a legapróbb porszemcséket, valamint az atkákat is eltávolítja, így csökkenti az allergiás tüneteket, a beszívott levegő a szabadba távozik, így megszűnik a porkörforgás, csendes, nem kell a gépet húzni-vonni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!