Otthon

2012.03.13. 10:32

Matyó és kalocsai - Tanuljunk nagyanyáinktól!

Veszprém - Dédanyáinknak még illett gyönyörűen kézimunkázniuk, sok esetben maguk készítették a vásznat, sőt a hozzá való fonalat is. A falvakban esténként közösen morzsolták a kukoricát, fosztották a tollat, fonták a fonalat, szőttek, de találkoztak a hímző asszonyok is, és a csipkeverők is sokszor csoportban alkottak.

Varga Ibolya

 Ma már  sok gyerek sem otthon, sem az iskolában nem sajátítja el a kézimunkázás alapfogásait, nem igazodik el a tájegységek motívumai között, ritkán vesz magára  népművészet ihlette öltözéket és szigorúan akkor, ha az éppen divatos.   Mostanában egyre inkább értéke van annak, amit magunk készítünk. Ismét sokan keresik fel a rövidáruboltokat, még a nagyobb áruházakban is kapni lehet időnként szép fonalakat, hímző- és horgolócérnákat és előnyomott hímzésmintákat is. A fiatal lányok körében időnként divatos a házilag elkészített tarisznya, táska, a kötött, horgolt, hímzett ruha. Az idősebbek még ismerik a házi díszítőművészeti technikákat, de ezek többsége könnyen elsajátítható.

Mostanában sok városban szerveznek foltvarró tanfolyamokat, és szakkörökben tanulják meg a tagok, hogy miként készíthetnek maradék anyagokból egyedi és mutatós terítőt, falvédőt, ágytakarót, textilszalvétát, szőnyeget. Sokszor nem is magunk állunk elő az ötlettel, hogy valamit alkotnunk kellene, hanem megörököljük a szüleinktől, nagyszüleinktől a saját készítésű textíliákat, és nincs szívünk kidobni őket, hiszen őseink keze munkáját dicsérik. Prevics Borbála lakberendező, enteriőrtervező szerint poénos lehet, ha a konyhánkban helyet kap egy régi falvédő, és jókat mosolyoghatunk azon a bölcsességen, amit megfogalmaz. A díszpárnák is mindig divatosak, ezekkel tudjuk igazán könnyen megváltoztatni a lakás hangulatát. A régi kanapéra tehetünk néhány, egy-egy  tájegységet jellemző hímzett párnát, ha szerencsénk van, őseink hagyatékában találunk hozzá illő terítőket, szalvétákat is, melyekkel például húsvétkor felidézhetjük a gyermekkorunk ünnepeit. Díszpárnahuzatot köthetünk és  varrhatunk is különféle textíliákból. Télen általában a súlyosabb anyagokat használjuk, de ezek is lehetnek vidámabbak.



Nyáron a nyaralóba vagy az erkélyre, verandára készíthetünk tarka, akár rikító párnákat, bútorhuzatokat. A horgolt terítők már nem annyira divatosak, de egy-egy darab még jól mutathat a nappalinkban. Leginkább terítőként, de egy-egy finom vert csipke akár bekeretezve képként is funkcionálhat. Egy időben divatosak voltak a horgolt virágok, a húsvéti lakásdíszek vagy  a karácsonyi  fenyődíszek között ma is helyet kaphatnak. Az a fontos, hogy ne használjunk túl sokat belőlük egy helyiségben, és hangoljuk össze a különféle színeket, stílusokat, hogy ne legyen ócskapiac hangulata a lakásunknak.


 
Használhatók és dísznek is mutatósak

A lakásokban újra helyet követelnek maguknak a népi fazekasság és a kosárfonás remekei.  A fonott kosárkába ügyesen lehet pakolni a piacokon, és amikor nem vásárolunk, akkor is mutatósak lehetnek a konyhánkban. Kenyérkosarunk is lehet fonott, gyakran kékfestő vagy hímzett takaróval.
A népi kerámiákat is újra keresik, s nemcsak a bögréket, a gulyáskészleteket, a gyertyatartókat, hanem azokat az edényeket, melyekben sütni, főzni, tálalni, majd  a kész eledeleket tárolni egyaránt lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!