Otthon

2012.03.06. 07:53

Tüskés hátú kiskedvenc

Veszprém - Az afrikai fehér hasú törpesün egyre népszerűbb háziállat. Hobbiállatként az egyiptomi és az indiai füles sünt is tartják, de az afrikai törpesüni a legelterjedtebb a szagtalanságának köszönhetően.

Káposztás Vivien

A törpesün kiváló kisállat annak, aki nem kívánja állandóan, hogy kedvence az ölében legyen, nem akar folyamatosan játszani vele. A sünök ugyanis nem nagyon szeretik, ha nappal zavarják őket, éjszakai életmódot folytatnak. Napközben megbújva alszanak, estére azonban felélénkülnek, és beindul a "buli". A forgáccsal bélelt ketrecében nagy mozgásteret kell biztosítani számára, továbbá némi játékot (tökéletesen megfelel a vécépapír-guriga is) és nagyon fontos, hogy legyen egy kis búvóhelye  ez lehet akár egy kisebb takaró is. A sünik félénk állatok, nagy zaj vagy ismeretlen szagok hatására összegömbölyödve és sokszor puffogó, fújtató hangot hallatva várják meg a veszély elmúlását. Folyamatos szoktatás mellett hamar megszelídülnek, megismerik a gazdájuk hangját, és engedik magukat kézbe venni.

A háziasított sün számára megfelelő táplálék az alacsony zsírtartalmú macskatáp, ezenfelül gyakorlatilag minden zöldséget és gyümölcsöt kedvelnek, kedvencük az alma és a narancs. Friss vizet mindig biztosítsunk számára, de tejterméket tilos neki adni! A jó kondíció megtartásához szükséges az élő rovar eleség - lisztkukacot, gyászbogárlárvát díszállatkereskedésben is beszerezhetünk. Kerüljük az egyoldalú táplást! Hobbitartásban 8-10 évig is elél a sün, ami gyerekek számára sajnos nem a legmegfelelőbb állatka, mert nem mindig barátságos a kedve, és olyankor bizony szúr is, de nyugalmi állapotban nem bökdös a tüskéivel senkit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!