Otthon

2012.04.03. 12:21

Húsvétkor újra feldíszítjük az egész házat

Megyei körkép - A hétvégén húsvét. Alig hittük el, amikor január vége felé a nagyobb áruházakban megjelentek a nyuszifigurák. Halaszthattuk a dolgot, de aztán csak tudomásul kellett vennünk, hogy idén a szokottnál korábban jön a húsvét, jó, ha alaposan kitakarítjuk a házat, feldíszítjk a lakást és összeállítjuk az ünnepi menüt. Úgy tervezzük meg a programot, hogy eljussunk a szeretteinkhez.

Varga Ibolya

Mesterházy E. Péterné, Paula asszony Pápa-Borsosgyőrben  működtet vendégfogadót. Emlékezetesek maradnak azok a napok, melyeket nála tölthetnek el a vendégek. Eredetileg agrármérnök lévén igen jól ért a háztáji gazdasághoz. Maga termeli meg a konyháravalót, és baromfiudvarában a tyúkok mellett nyuszik is éldegélnek, ilyenkor is akad egy-két kicsi, amit megsimogathatnak a gyerekek. Paula asszony rendkívül jól főz, a hagyományos ízeket felelevenítő versenyeken indul, mindig megszerzi az első helyezéseket. Nála megtudhatjuk, hogy milyen az igazi vidéki háziasszonyi virtus.

Valószínűleg többen vagyunk, akiknek nem jut keret arra, hogy szállodában, fogadóban töltsük a   húsvéti pihenőnket. Dekoratőrök arra hívták fel a figyelmünket, hogy a karácsonyi asztali vagy ajtódíszek alapjait most is használhatjuk. Az adventi koszorú alapját kis szalagokkal, virágokkal, plüss- vagy csokoládényúllal feldíszíthetjük és asztali díszként használhatjuk. Az adventi ajtódíszt is újrahasznosíthatjuk, ehhez virágdíszeket javasolnak. Ágakra aggathatunk kisebb-nagyobb tojásokat. Szokás nyuszifészket is készíteni. Ilyenkor kis kosárkába szedünk füvet, vagy zöld szálas anyaggal béleljük ki és ebbe tesszük bele az ajándékokat. Húsvétkor szerencsére nem szokás tücsköt-bogarat összevásárolni, inkább édességeket adunk egymásnak.

Akinek kertje van, az megteheti, hogy ott alakítja ki a nyuszifészkeket, vagy csak egyesével eldugja az ajándékokat, melyeket aztán a nap folyamán a gyerekek megkereshetnek. Vannak olyan szülők is, akik beöltöznek nyuszinak, a család gyerekeit összegyűjtik és közösen kutatják fel a nyuszifészkeket.

A húsvéti asztalon helye van a főtt tojásnak is. A tojás festetlenül is mutatós, érdemes egy-egy ilyent is beletennünk abba az edénybe, melyen tálaljuk, de azért a festett tojásokat se sajnáljuk, legfeljebb a nagyon szépeket ne együk meg. A dísznek szánt tojásokból rendszerint eltávolítják a tartalmukat, azt fel lehet használni a konyhában, míg ha főtt tojást teszünk el, az egy idő múlva megromlik, és a bűz elkerülhetetlen, ha eltörik. Az üzletekben kaphatók tojásfestétek, melyekhez többször papírdíszeket is mellékelnek. Van, aki élelmiszerfestékkel dolgozik és természetes anyagokat is használhatunk. Sárga színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. Narancssárga lesz a tojás, ha 0,25 liter festővízhez négy evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük. Aranysárga vagy pirosasbarna színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. Sötétbarnához erősre főzött kávét vagy fekete teát használunk. Ibolyaszíntől  mélyvörösig színezhetünk a céklalével.

 

Takarítás a pincétől egészen a padlásig

A húsvét közeledtének legbiztosabb jele a nagytakarítás. Rá is fér a lakásra, ha a fűtési szezon végén alaposan kitisztítunk mindent,  ha ilyen korán van az ünnep, mint most, akkor is elvégezhetjük a munka jelentős részét. Fontos alapelv, hogy a takarítással mindig a legbelső saroktól a bejárati ajtó felé, valamint fentről lefelé haladjanak, hogy lehetőleg ne piszkítsák össze azt, amit már megtisztítottak. A munkához nemcsak erős tisztítószereket használhatunk, hanem ecetet, sót, szódabikarbónát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!