Otthon

2012.06.05. 08:43

Levendula a rózsák között - párnába, vázába, fürdővízbe

Nem véletlenül mondják a levendulát méhlegelőnek, legalább fél kaptárra való szorgos hártyásszárnyú dünnyög illattól lerészegedve a bokrokon, egy pillanatig sem zavarja őket a körülöttük lábatlankodó kertész.

Fincza Zsuzsa

A levendula ültetvénnyel nincs sok munka, könnyen gondozható, virágzás után felére visszametszve megújulnak a bokrok, szárazságtűrő - nem igényel öntözést, nincsenek kártevői, így nem kell permetezni - ideális növénye tehát a biokertészetnek. A telepítés is egyszerű, lehet szaporítani magról, de gyorsabb, ha szakemberektől palántákat, apró növényeket vásárolunk. A levendula számára a fény a legfontosabb, napos és meleg helyre ültessük, a talajra viszont nem finnyás, megelégszik a meszes, anyagos, tápanyagban szegény földdel is. Évelő növény, télen pihen, tavasszal hozza a friss, zöld hajtásokat, amelyek később a megjelenő szőrök miatt ezüstössé változnak. A bokrok akár 50 évig is elélnek - a híres tihanyi levendulás bokrai már 80 évesek. Persze nem a méhek, hanem a rózsák kedvéért ültettem a sok levendulát, állítólag a levéltetvek irtóznak az illatos gyógynövénytől, messze elkerülik, így a virágoskertek királynője is megmenekül tőlük. Több év tapasztalatát összegezve mondom: mindez igaz, de csak háromnegyed részben, körülbelül ennyivel kevesebb a levéltetű a levendulák között nyíló rózsabokrokon, mint a távolabb virulókon.

A levendulavirágzás június elejétől július végéig eltarthat, ha gondosan aratunk, nyár végén, ősz elején egy mérsékelt másodvirágzásra is számíthatunk. A virágot árnyékos, szellős helyen fejjel lefele szárítsuk. Kellemes illattal tölti be a lakást, elűzi a molyokat.

Készíthetünk belőle gyógyteát: 3–4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk 2 csészényi vízzel, lefedjük, tíz percig állni hagyjuk, majd mézzel édesítjük. Csökkenti az idegi alapú bántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat, görcsoldó, segíti az emésztést, csillapítja a fejfájást és egyéb fájdalmakat.

A levendulás fürdőhöz 10 deka virágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!