Otthon

2012.07.10. 08:51

Tücsökzene, madárdal - Olvasóink szép kertjei (5. rész)

Balatonfüred - A nyugalom szigete ez a kert. Tulajdonosa azt mondja, hogy este tücsökzenére alszik el, reggel madárcsicsergésre ébred. A sok szép növény csak ráadás.

Varga Ibolya

Naponta egy órát jelent a kert gondozása, ami Vászolyi György, Charly egyik kedvenc időtöltése. A fák, cserjék egy része gyakori metszést igényel, hogy megtartsa a formáját. A gyomtalanítás is fontos feladat, és ilyenkor, amikor szomjazik minden élőlény, akkor a locsolás is elengedhetetlen, annak tudatában is, hogy nem ér fel egy röpke esővel.

A kis kerti medence széléről is jól látszik a madáretető, amibe nyáron is kerülnek finom falatok, bár a madarak ilyenkor ritkábban esznek a nekik odakészített csemegékből. A fecskék viszont rendszeresen járnak inni a medencéhez. Főleg esténként csapatosan érkeznek, közel szállnak a vízfelszínhez, belemártják repülés közben a csőrüket a vízbe és gyorsan tovaszállnak.

A medence mellett a pergola az a hely, ahol a ház lakói szívesen időznek. Ha van rá idejük, itt is étkeznek, sokszor az árnyékot adó építmény mellett felállított tűzrakó helyen készítik el az ételt is. Az udvarban van még egy beszélgető-napozó hely, ott egy asztal és a hozzá tartozó székek csábítanak egy kis beszélgetésre, olvasására. A kertben a fák egy kivétellel örökzöldek, ami arra utal, hogy az év minden szakában kiülnek a ház lakói a növények közé. Az egyetlen nem örökzöld a júdásfa, ami még fiatal, de hivatása lesz árnyékot vetni a középső részre. Ezen a helyen lehet lábteniszezni, tollasozni vagy más mozgással foglalkozni.

A bejárat előtt már elvirágzott a citromfa, hozza finom, illatos termését. Charly virágzáskor a méhecske szerepét is hajlandó vállalni, egy finom ecsettel porozza be a virágokat. Az örökzöldek mellett mindig kell virágzó növénynek is lennie, a növények jó kondícióját tápoldatos locsolásokkal segíti elő. A leanderek, melyek télen a házban kapnak helyet, tripla virágúak, a fehérek és a halványpirosak is egészen őszig dúsan virágoznak. Muskátliból álló és futó egyaránt bőven van, és a rózsák is szemet gyönyörködtetők és ontják bódító illatukat.

 

Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, amelyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, amelynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert. Ezenkívül a győztes kert tulajdonosának ajándéktárgyat is adunk, ami emlékezteti az idei sikerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!