Otthon

2013.03.18. 17:11

Melyik szín jó nekünk?

Olvasóink lakberendezéssel kapcsolatos kérdéseire ad választ Prevics Borbála lakberendező, enteriőrtervező. Többen az ideális falszín kiválasztását kérdezték.

Varga Ibolya

Prevics Borbála meglátása szerint is   a falszín kiválasztása az egyik legnehezebb feladat, és nem szabad elkapkodni. A színek hatással vannak szervezetünkre, befolyásolják hangulatunkat, közérzetünket, hőérzetünket és hosszú évekig meghatározzák otthonunk színvilágát. Amikor egy színkártyáról választunk,  legyünk tekintettel arra, hogy a színek nagyobb felületen sokkal intenzívebbnek tűnnek, ezért válasszuk a tetsző szín egy-két árnyalattal világosabb tónusát. Mindig nézzük meg természetes fényben is, de a legjobb, ha a mintát hazavisszük és a helyszínen is megnézzük, hiszen másképp mutat egy szín egy északi, sötétebb szobában, mint lakásunk legnaposabb helyiségének falán.

Pasztellárnyalatoknál lehetünk  kicsit merészebbek, hiszen ezek a színek visszafogottak és halványabbak.  Gyakori hiba, hogy a színkártyáról kiválasztott színt nem a megfelelő festékalapba keverik bele, ezáltal a végeredmény egészen más lehet. Fontos tehát, hogy abból a színkártyából válasszunk, amilyen típusú festékkel fogjuk festeni a felületet. Minden márkának van  színkártyája. Döntenünk kell abban is, hogy matt vagy selyemfényű falfestéket szeretnénk.

 

A fényes felület visszaveri a fényt, ezáltal tágítja a teret, és jobban takarítható, de manapság már mosható festékekből is találunk matt változatot. Hátránya, hogy kiemeli még az apróbb hibákat is, és nagy felületen hidegebb a hatása. Érdemes kisebb felületen vagy mennyezeten alkalmazni. Bármelyiket is választjuk, a mennyezet mindig legyen világos, de a legjobb, ha fehér. A sötét mennyezet lenyomja a teret, a világos felemeli.  A színekkel és színkombinációkkal befolyásolhatjuk hőérzetünket, így ha meleg színekkel, sárgákkal, narancsokkal festünk, ki egy északi szobát, máris bemelegszik tőle, míg egy hideg kékkel a legmelegebb helyiségünket is lehűthetjük.

 

 

 

A kisebb szobákba érdemes szolidabb árnyalatokat választanunk, ha pedig kifejezetten valami határozottabbra, élénkebbre vágyunk, válasszunk ki egy falat, amit kiemelünk ezzel a színnel.





A lakásban hangoljuk össze a színeket

Választhatjuk egyazon szín több árnyalatát, vagy összekombinálhatunk kontrasztos színeket. Ha egy lakáson belül több színt  használunk, hangoljuk össze őket akkor is, ha nincsenek egymással közvetlen kapcsolatban. Végül ne feledkezzünk meg a színterápiáról sem, hiszen a legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, mivel otthon töltjük szabadidőnk nagy részét, ott pihenünk és szeretteinkkel is ott találkozunk. Nem mindegy tehát, milyen színek vesznek minket körül évekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!