Otthon

2013.03.11. 17:42

Társunk is lehet a húsvéti nyuszi

Bár az állatvédők minden évben arra kérnek minket, hogy ne vegyünk élő állatot húsvétra, számos példa van arra is, hogy a húsvéti nyúl igazi kedvenc lesz.

Varga Ibolya

Egészen kicsi gyereknek semmiképpen ne vegyünk nyulat, mert könnyen megsérül, el is pusztulhat "a nagy szeretettől". Inkább nézzünk ki az állatkerbe, ahol nyuszisimogató programokkal várnak mindig bennünket húsvétkor. Ha mégis beszerzünk egy ilyen aranyos szőrmókot, akkor gondoskodjunk róla úgy, ahogy egy jó gazdihoz illik. A nyulak tiszta állatok, ezért könnyen meg lehet őket tanítani arra, hogy egy helyre ürítsenek. Így elegendő, ha naponta egyszer ezt a sarkot takarítjuk, a teljes ketrecet pedig heti gyakorisággal tisztítjuk. Mindig tegyünk bőségesen almot a ketrecbe. A legjobb alom nem az apró forgács és a fűrészpor, hanem a hántott fakéreg, mert ez nem irritálja a nyúl szemét. Erre rakjuk rá a szénát. Az etető tálkát és az itatót rendszeresen mossuk ki, ha az itató be van algásodva, akkor üvegmosó kefével tisztítsuk meg. A vadon élő nyulak zöldféléket esznek, amit metszőfogaikkal rágnak el.

 

Nagyon kedvesek az apró állatok, de gondolnunk kell arra, hogy meg fognak nőni


A hobbinyulakat másként tápláljuk, például nyúltáppal, amelynek tápanyagtartalma a gyors növekedést segíti és az egészséges fejlődést biztosítja. Beváltak a gabonaalapú száraztápok is, melyek rengeteg tápláló összetevőt tartalmaznak mint például a kukoricapehely, törtzab és -búza, kis mennyiségben zúzott, szárított borsó és még valamennyi lágyszárút is. Mindig etessük el a tápot a szavatossági idő lejárta előtt. A szárazeledelt kerámiatálban adjuk a nyúlnak. Száraztápot naponta kétszer adjunk neki. Naponta kétszer cseréljük a vizet és hetente tisztítsuk ki az itatót. A legmegfelelőbb a kereskedelemben beszerezhető önitató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!