Otthon

2013.04.01. 15:42

Mit tegyünk a régi, örökölt bútorokkal?

Olvasóink szakértőnk, Prevics Borbála lakberendező, enteriőrtervező tanácsait kérhetik bármilyen, az otthoni élettér kialakításával, kapcsolatos témában.

Varga Ibolya

Az utóbbi napokban a legtöbben azt tudakolták Prevics Borbálától, hogy mit tehetünk a régi asztalunkkal, a nagyi padlásán talált zsírosbödönnel, vagy a garázs hátuljában hánykolódó komóddal? A legtöbb öreg bútort érdemes megmenteni, és ha nem is eredeti formájában, de restaurálva vagy kicsit kicsinosítva még sokáig örülhetünk nekik otthonunkban.

 



Ha antik bútorokról van szó, akkor természetesen vétek lenne szétdarabolni vagy lefesteni őket, ezeknek a bútoroknak a felújítását szakemberre kell bízni. A kevésbé értékes bútorok átfestésének azonban bátran nekiláthatunk, de sok esetben lehet, hogy funkciójuk megváltoztatásával még izgalmasabb darabokat készíthetünk.

 

 



Egy egyszerű fiókos szekrényből kényelmes előszobai ülőkét varázsolhatunk, csak a felső két fiókot és a tetejét kell kiszerelnünk. A háttámla és az oldalfala marad, és a megmaradt fiók tetején ülve kényelmesen húzhatjuk fel reggel a cipőnket. Komódból nagyszerű mosdószekrény válhat a fürdőszobában, de ha továbbra is tárolónak használnánk, csak fessük át, vagy akár kárpitos- szögekből, mintákat is rakhatunk rá.



Minden felület festhető, természetesen az anyagnak megfelelő alapozással, alapozóval és festékkel. Nagy divat most minden területen, a lakberendezésben is az ombre festés, bútorokon és falakon is használják. Ez egy színátmenet, ugyanannak a színnek sötétből világosba menő, napszítta hatású festése. Alkalmazhatjuk egymás fölötti fiókok festésénél, és vidám hangulatot adhatunk egy szobának ha egy kiemelt falrészen használjuk. Sokszor egy fogantyúcsere is elegendő a változáshoz, ráadásul óriási a választék mindenféle stílusú és áru bútorgombot vásárolhatunk.



Régi ajtókból egy kis fantáziával előszobafal, vagy rusztikus ágyvég készülhet, és 2013-ban az összes széket, amit találunk otthon, az asztal köré rakhatjuk, nem baj, ha különböző színűek, formájúak. Keverjük a régit és az újat, modern bútorok között is jól mutat egy régi hajósláda vagy bőrönd dohányzóasztalnak. A zsírosbödön ülőkéhez az edény tetejére csak egy textillel bevont farost lemezt kell tennünk. A kiszuperált talicskából készülhet kerti fotel, ami a gyerekek kedvence lesz.

 

 

 

Várjuk olvasóink kérdéseit levélben is Lakberendezési sorozatunkban szakértőnk, Prevics Borbála lakberendező, enteriőrtervező tanácsait kérhetik olvasóink. A kérdéseiket a [email protected] címre várjuk e-malben, vagy levélben Napló szerkesztősége, Szép otthon 8201 Veszprém, Pf.: 161-re. Örömmel vesszük, ha konkrét, a saját környezetükben jelentkező kérdést tesznek fel. Szakértőnk arra is vállalkozik, hogy esetenként elmegy a kérdést feltevő levélírónk otthonába és ott vizsgálja meg a jó lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!