Otthon

2013.05.14. 05:46

Környezettudatos lakásberendezés

A műanyagok elterjedése ellenére sokkal jobban szeretjük a környezetünkben és értékesebbnek is tartjuk a természetes anyagokat, illetve a természet darabjait.

Varga Ibolya

Állandó lakberendezési szakértőnk, Prevics Borbála enteriőrtervező azt mondta el számunkra, hogy miként tudjuk becsempészni a lakásba a füvet, a fát, a virágokat, az állatokat, a bőröket és a követ. Mindnek helye van otthonainkban, hiszen a lakberendezési trendekben újra és újra visszatér a természet- és környezettudatosság.

Nemcsak a színekben jelennek meg, a forma világában kapnak hangsúlyt a fa-, virág-, állat- és gyümölcsmotívumok, kaphatók ágas, madaras függönyök, bőr- és szőrmintázatú tapéták. Falmatricákból szinte bármit elkészíttethetünk, és tegyük félre előítéleteinket az egész falon elterülő óriásposzterekkel szemben, mert bizony a reneszánszát éli ez a fajta díszítés. Újra kitapétázhatjuk a hálószoba falát egy tengerparti részlettel vagy látszólag egy sűrű erdő közepén tölthetjük az éjszakát.



A vakolatlan téglafal is szép látvány

Rengetegféle kőburkolat közül választhatunk, de a hasított kő mellett örök jelenlévő a tégla is. A fát nagyon sokféleképpen becsempészhetjük az otthonunkba, a fából készült bútorokon kívül is. Faszeletekkel, deszkákat mintázó tapétákkal vagy igazi deszkaburkolattal különlegessé tehetünk falakat, falrészleteket. Kaphatók manapság falburkoló elemek, amik a régi lambériák mai modern változatai.

 

A nappaliban padlószőnyeg helyett letehetünk műfüvet 



A fa megjelenhet még falmatrica vagy az erdőben begyűjtött faág formájában, egy nappaliban a kanapé mögött a falon kitölti a teret. Madarakkal, virágokkal vidámmá és színessé varázsolhatjuk életterünket, legyen az tapéta formájában a falon vagy képként a függönyön és egyéb textileken. Vigyázzunk azonban, nehogy túlzásba essünk, variáljuk natúr színekkel és csak kisebb felületen alkalmazzuk.

 

Van olyan tapéta, mely megtévesztésig olyan, mintha kavicsokból készült volna

A bátraknak a figyelmébe ajánlja Prevics Borbála a műfüvet, amit teraszokra, erkélyekre tehetünk, a maradékot rögzíthetjük a gyerekszoba falára, egy két pillangóval vagy virággal díszítve biztosan nagy sikerre számíthatunk. Az állatbőrök teljes palettáját megtaláljuk a tapéták között, és a fantáziánkat is szabadon ereszthetjük.

 

 

A legsúlyosabb elem a kő, ami szintén egy nagyon hálás és hatásos lakberendezési elem. A rusztikusabb hasított kövektől a kőhatású burkolatokig bármelyiket is alkalmazzuk, az biztosan a figyelem középpontjába kerül. Ne gondoljuk azt, hogy csak a rusztikus vagy a mediterrán stílus kedvelői használhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!