Otthon

2013.08.12. 22:00

Veszprém megye legszebb kertjei (10.) - Munka és pihenés

Ez a kert folyamatosan alakul, szépül az öttagú család felnőtt tagjainak munkát ad, de pihenőhelyet is jelent.

Varga Ibolya

Kovács Roland és felesége, Krisztina 2004 augusztusában költözött be a házba, akkor még két gyerekkel, de hamarosan a harmadik is megszültetett. Martin fiúk már elmúlt tizennyolc éves és segít az édesapjának a fűnyírásban, ha van rá ideje. Dávid tizenegy, Bianka nyolc és fél éves. A kisebb gyerekek még inkább csak játszanak a kertben, amikor a felnőttek dolgoznak benne. A felnőttek hintát is építettek, de van elég hely arra, hogy itt pihenjenek, szaladgáljanak az ifjak.

Kilenc éve ad otthont a ház és a kert Kovács Rolandnak és feleségének, Krisztinának mellettük Bianka és Dávid látható (Fotó: Nagy Lajos)

A felnőttek nem tanultak növényápolást, de mindig is szerették a szép, ápolt környezetet. Általában tavasszal éreznek ellenállhatatlan vágyat arra, hogy újabb növényeket szerezzenek be, akkor kizárólag a szűk környezetükben működő kertészeteket keresik fel és ott szerzik be a szaporítóanyagokat. Az egynyári virágokat nem nagyon kedvelik, inkább az évelőket és az örökzöldeket szeretik. Különösen kedves számukra a futórózsa, mely nyár közepén hetekig ontja a virágokat.

(Fotó: Nagy Lajos)

Látogatásunkkor már csak pár virág volt rajta, hiszen a nagy hőség a növények virágzását is lerövidítette kissé, pedig naponta kétszer, kora reggel és este locsolják a kertet. A teraszon igazi virágözön van, a leanderekre mindig lehet számítani és a muskátlik, a futó szegfűk is meghálálják a gondos ápolást. A gyepet tavasszal előbb tápoldatozzák, majd növényvédő szakemberek segítségével gyomtalanítják. A teraszon lévő ládás növényeket télen a pincében helyezik el, ahol túlélik a zord időszakot, s tavasszal visszahozzák őket.

A kertben kialakítottak egy grillezőt is, nyáron, főleg hétvégén gyakran itt készülnek az ételek. Azt mondják a szakemberek, hogy a kertnek igazán a víz ad életet. Nem véletlen, hogy itt is a központi hellyé három_négy éve, a kialakítása óta a kerti tó lett. Mi sem természetesebb, hogy élnek benne aranyhalak, melyek bizonyára teljesítik is a kívánságaikat, de még nem próbálkoztak a kifogásukkal. A tavirózsák is szépen virágoznak, a parton pedig nád, sás növekszik.

Ezt a kertet is nagyon szeretik a madarak, ilyenkor főleg inni jönnek, leginkább a tóhoz, de télen etetik is őket és megfigyelik a szokásaikat. Mindig akad egy-egy madárpár, amelyik itt építi fel a fészkét vagy visszatér a régibe és ott neveli fel a fiókáit. A kert tulajdonosai nem határoztak el különösebb fejlesztést, de biztos, hogy még egy-két szép növényt elültetnek benne a következő tavaszokon. A újabbak kiválasztása előtt mindig alaposan tájékozódnak arról, hogy milyen igényeik vannak, eleve eldöntik, hogy hova kerülnek, hol érzik a legjobban magukat. A növények között is vannak amelyek kedvelik a társaságot és olyanok is, melyek szinte elüldözik a közelükből a másikat. Fontos, hogy jó érzés legyen itt lenni.

 

Idén már harmadszor hirdettük meg megyénkben a legszebb kertek versenyét, melyre negyvennyolcan jelentkeztek azzal, hogy képeket küldtek nekünk a birodalmunkról. Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnökkel választottuk ki az a tízet, melyet bemutatunk ezen az oldalon. Mostani cikkünkkel a bemutatások végére érkeztünk. Hamarosan egy összefoglalót jelentetünk meg a kertekről, melyek egyben szavazólapok is lesznek. Ezeken és a veol.hu-n lehet majd szavazni arra, hogy melyik kert nyeri el ebben az évben az év legszebbjének járó díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!