Otthon

2016.07.18. 14:10

Szabadon nőhetnek a növények - Legszebb kertek Veszprém megyében (6. rész)

Sóly - A Szép kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Beke Márton és családja kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

A százéves, felújított családi ház udvarán ma is állnak az öreg diófák, szép átmenetet adnak az erdőszéli kert és az erdő között. Annak egy része a családé. A karácsonyfának vásárolt fenyőket az udvaron nevelik tovább, idestova másfél évtizede. A bambuszok sem fiatalok már, de a kertépítéssel és -tervezéssel foglalkozó szakember, Márton tavaly nagy átalakítást hajtott végre. Újratelepítette a pázsitot és elkészült az udvar ízléses burkolása. A tó láttán meg sem fordul a látogató fejében, hogy az mesterséges, a fóliát ügyesen eltakarták kaviccsal, kővel, a meder pedig tiszta, átlátszó. Az aranyhalak jól érzik magukat, sok kis hallal gyarapodott az állomány tavaszra.

Beke Márton és családja erdőszéli kertje tükrözi a kertépítő szakértelmét és keze munkáját (Fotó: Penovác Károly)

- Szakmai szemmel nézem a kertet, talán ezért találok benne mindig hibákat, és úgy érzem, sosem lesz kész. Lehet, hogy így is van, hiszen mindig akad tennivaló, de igyekszik az ember. Sok pénz és idő kell hozzá, ahogy ezek engedik, úgy halad a kert. A mostani képét húsz év alatt nyerte el - mondja Márton, akinek sokat segít az édesapja és a család többi tagja. Mindannyian szeretik a természetes anyagokat, így az udvaron, kertben sok a kő.

- Az édesapám még Erdélyből is hozott magával, a határőrök furcsán néztek ránk. De van itt horvátországi kő is. Beleépítettük a kertbe, hogy minél több legyen a természetes anyag - magyarázza a házigazda. Sok minden fából készült náluk, a nyugágy, a pergola egyik jó ismerősük, egy asztalos keze munkáját dicséri.

- Kevés az idő ilyennel foglalkozni, pedig jó lenne, szívesen megcsinálnám magam is - vallja Márton. Náluk a házra fut a szőlő, nem a borért tartják. A hatalmas tő jól árnyékol, szépen zöldell, látványnak is kellemes. Akárcsak a japán orgona, amely azon kevés növények közé tartozik, amelyet formára nyírnak. Fehér, csüngő virága a klasszikus orgonáéhoz hasonlít. Márton szeret szabadságot adni a növényeknek, mondván, ők is élőlények. Kicsit dzsungeles hatású emiatt a kert, burjánzanak a növények, amelyek egy részét ajándékba kapta. Ahogy ő is ad szívesen az elszaporodott tövekből. Vendéglátónk - szakember lévén - szívesen ad tanácsot, ami a tökéletes pázsit elérését illeti.

- A titok a rengeteg öntözés. Műtrágyázom is tavasszal, akkor kap egy beindító adagot, aztán májusban újra, az három hónapig elég. Attól lesz szép zöld a színe. Sokat kell nyírni, mi háromnaponta vágjuk, de kétnaponta lenne a legjobb - tudjuk meg. A szép zöld pázsitot jól kiegészíti az ablakokban a muskátlik pirossága, de a cserépbe ültetett pirosas, fehéres, rózsaszínes rododendronok ugyancsak szépen virítanak. Kiültetni már nem volt hely, és a háziaknak jobban is tetszik így, cserépben. A háznak előkertje is van, de az még nem készült el teljesen. A mályva, a tarka levelű bukszus virít ugyan, sorra hozza virágait a törzses margaréta, de egy kertépítő sosem elégedett. Márton némi gondolkodás után tud csak válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik virág a kedvence. Talán gyönyörűsége miatt a golgotavirág az, amit ha kint teleltetünk, vágjuk vissza 15-20 centire, és mivel fagyérzékeny, takarjuk le falevéllel, szalmával. Sajnálja, hogy nincs saját kútjuk, hiszen magas a vízdíj. No és ha már itt tartunk, azt javasolja, hogy ne öntözzünk hideg vízzel. A legjobb öntözni reggel hatkor, hétkor. Addigra éjszaka lehűlnek a növények. Az is megoldás, ha egy hordóban hagyjuk napközben felemelegedni a vizet estig, s akkor és azzal öntözünk. De másképp ne, mert sokkoljuk a növényt, nem teszünk jót neki. Ő maga a virágládákban virítókat és a bokrokat vízben oldódó táppal öntözi hetente egyszer. A csigák ellen félbevágott műanyag palackot ás le a földbe és sört önt bele.

- A csigák legalább boldogan halnak meg - mondja nevetve. A sós megoldás szerinte tönkreteszi a talajt. A zöldségesre is vigyáz, a vegyszerezés helyett a növények sorai közé inkább hagymát, mentát, fűszeres növényeket ültet, hogy illóolajuk elriassza a kártevőket. Így jólesik este leülni egy kicsit a tóhoz pihenni, nézni a halakat, aztán persze az ember egy-kettőre meglátja, hogy másnap milyen tennivalóval várja gazdáját a kert.

 

A veteményes külön kertben kapott helyet, ott nő a hagyma, a paradicsom, a paprika, az uborka, a bab; minden, ami csak lehet. Habár a házigazda szerint nem hozza vissza a befektetett időt, mégis jó érzés, amikor a saját, frissen szedett hagymát eheti az ember a vacsorájához. A gyümölcsfák hiányoznak csak a kertből, de már gondolkozik rajta, hogyan lehetne helyet találni nekik.



Értékes ajándékokat kapnak a szép kertjeikért a helyezettek

A Szép kertek versenyét idén is meghirdette a Pannon Lapok Társasága, lapunkban a legszebb tíz kertet mutatjuk be, azokra szavazhatnak majd olvasóink online felületünkön augusztus második felében. A bemutatott tíz kert tulajdonosa közül az első három helyezettet díjazzuk. A legtöbb szavazatot kapó kertek tulajdonosai értékes ajándékokkal gazdagodnak.

A Szép kertek verseny nyereményeit a Szabó Kerttechnika ajánlotta fel: az első helyezett kormányozható fűnyírót, a második elektromos sövénynyírót, a harmadik öntözésvezérlő órát nyer

Az első helyezett Gardena 34 E Kanyar-go elektromos, kormányozható fűnyírót, a második Gardena EHT 410 elektromos sövénynyírót, a harmadik pedig Gardena T 1030 Plus öntözésvezérlő órát vehet át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!