Otthon

2016.10.17. 08:01

Fedezékben a paprika, mit kezdjünk vele

Kitarthatott volna még pár hétig a vénasszonyok nyara - morgom, sajnálgatva az apró paprikákat, amik játszva megnőhettek volna, ha a múlt heti fagy nem vet véget a pályafutásuknak. Azért ne panaszkodjunk! Jó kis paprikaérlelő nyarunk volt.

Fincza Zsuzsa

Több tanulsággal is szolgált. A legutóbbi: ha úgy alakul az időjárás, ősszel is érdemes öntözni, akár egy plusz terméshullámot is képes kinevelni a paprika. A legelső viszont még a palántákkal kapcsolatos. Az év elején úgy döntöttem, lusta leszek és csak Annus néni barátnőm paprikafajtájából nevelek palántát, a többit megveszem a piacon. Nem részletezem, de annyit elárulok: jövőre újból lesz nálunk növényóvoda, sőt, a magokat is magam szedem.

A paprika - akárcsak a paradicsom, az uborka, a tök - kizárólag teljesen érett állapotban  ad tökéletes szaporítóanyagot, sőt még leszedés után is hagyjuk pár napig tovább érni. A paradicsomból és a kabakosokból ezután kibányászhatjuk a magot, de a paprikával fussunk még egy kört: először vágjuk le teljesen a húsát az érrel együtt, csak a magok maradjanak a csutkán és még úgy is szárogassuk pár napig. Amikor már könnyen lepergethető, gyűjtjük össze és fajtánként száraz papírban - például egy borítékban - felcímkézve tároljuk tavaszig.  Természetesen csak egészséges növényről szedjünk magot, a betegség a szaporítóanyaggal is átvihető a következő évre.

Sokféle paprika - többféleképpen felhasználhatjuk

Most, hogy bementettük a fagy elől az összes paprikánkat, nézzük, miként őrizhetjük meg leghosszabb ideig a frissességüket.  Egy ősi recept: mártsd a szárát olvadt viaszba, így azon át nem jut be a nedvesség a zöldségbe és tovább eláll. Vagy: az egészséges, hibátlan paprikákat csomagoljuk egyesével konyhai papírtörlőbe, esetleg újságba és pakoljuk egy szellőzőnyílással ellátott papírdobozba - így száraz, hűvös helyen 3-4 hónapig is eltarthatjuk. Egy régi szakácskönyvben olvastam:  a hűvös pincébe állítsunk be egy faládát,az aljára rakjunk teljesen száraz, tiszta homokréteget, erre egy sor érett, hibátlan zöldpaprikát, majd megint homokot, aztán paprikát és így tovább, amíg a láda meg nem telik. Nagyon fontos, hogy a homok teljesen száraz, a paprika hibátlan és frissen szedett - ne bolti - legyen.

Fotó: Fincza Zsuzsa

A szép egyenes, kemény terméseket rakjuk el tölteni valónak! Egyesével alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, szárukat, csumájukat, erüket, magvaikat gondosan távolítsuk el, egymásba dugva rakjuk őket dunsztos üvegbe. Forraljunk gyengén sós vizet, öntsük rá az üvegbe rakott paprikára, hintsünk a tetejére fél kávéskanálnyi tartósítószert, zárjuk le légmentesen, tároljuk hűvös helyen. A paprikákat felhasználás előtt alaposan mossuk ki.

Egy öreg erdélyi recept: a teljesen hibátlan paprikákat egészben megsütjük, lehámozzuk a héját. A meztelen paprikát üvegekbe rakjuk, és gyengén sós vízzel kevert ecetet öntünk rá, légmentesen lekötjük és kidunsztoljuk. Olajos paprika pörköltbe, gulyásba: a megmosott zöldpaprikát karikára vágjuk, besózzuk és egy óráig állni hagyjuk. Jól kinyomkodjuk belőle a levét és kis üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe olvasztott zsírt vagy olajt öntünk, légmentesen lezárjuk és hűvös helyen tartjuk . A paprikasalátát  "egyadagos" üvegekben célszerű eltenni: a szép édes, húsos, nagy zöld, piros, sárga paprikákat metéltre vágjuk, jól megsózzuk, legalább egy órán át állni hagyjuk állni, majd jól csavarjuk ki és úgy rakjuk a tégelyekbe. Ízlés szerinti erősségű ecetes vizet forralunk, lehűtjük és a paprikára öntjük. Lecsavarozzuk és 20-30 percig kigőzöljük.

A paprika savanyítására a fehér és vastaghúsú paprika alkalmas. Az üvegekbe egészben tesszük a paprikákat, csak pár szem feketeborsot, mustármagot, 4-5 szelet tisztított tormát rakjunk mellé, a zöldfűszerek és a babérlevél megváltoztatják a paprika szép sárga színét. A felöntő lé minden literébe 2-3 deka sót, 4-5 deka cukrot keverünk, felforraljuk és csak a végén adjuk hozzá literenként a 1,5 deci ecetet. A levet langyosan öntsük a paprikára, de még ne kössük le az üveget, mert a lé egy része "belecsicsereg" a paprika belsejébe, így erősen leapad, amit 2-3 nap múlva pótoljunk. Minden üveg tetejére szórjunk egy késhegynyi tartósítószert és zárjuk le az üveget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!