mire jó a Napló?

2018.09.12. 07:00

Erika papírból fon kosarat – remek ajándék lehet belőle

A kézimunkázni szerető asszonyok mindig kitalálnak valami újdonságot, amivel leköthetik magukat, hasznosan tölthetik szabad óráikat. A kézimunka kikapcsol, frissen tartja a memóriát, és spórolni is lehet vele. A mostanában egyre terjedő papírfonással könnyen lehet, hogy ezen sorok is hasonló sorsra jutnak. A vesszőből font kosarakhoz megtévesztésig hasonlító, papírból készült társaik alapanyaga ugyanis gyakran valamelyik napilap.

Tóth B. Zsuzsa

Erika szívesen készít különféle méretű kosarakat textildíszítéssel, de ajtóra akasztható kopogtatók ugyancsak kikerültek már a keze alól

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A várpalotai Bölöniné Gulyás Erika annak idején maga is megtanult kötni, horgolni, utóbbit kevésbé kedveli ugyan, mivel nem elég szapora. Mostanában mégis a papírfonás köti le, alig várja, hogy szabadságra mehessen, és hódolhasson új szenvedélyének.

Erika szívesen készít különféle méretű kosarakat textildíszítéssel, de ajtóra akasztható kopogtatók ugyancsak kikerültek már a keze alól Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Apukám tudott kosarat fonni, tetszett is, ahogy készítette, de nem volt alkalmam megtanulni tőle. Könyvesboltban dolgozom, az ott árult barkácsfüzetek között nézegettem a kosárfonással kapcsolatos ötleteket, tanácsokat. Mégsem álltam neki, míg nem jött egy ismerős, aki mondta, hogy indul egy kosárfonó tanfolyam. Elmentem, megtanultam az alapokat, és nagyon megszerettem. Az elején vagyok még, hiszen rengeteg dolgot lehet készíteni papírból. Akár bevásárlókosarat is, amely tíz kilót elbír. Egyedül az eső árt neki – mondja Erika.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Állítja, hogy a papírfonáshoz a legjobb alapanyag a napilap, de a fényes reklámújságok közül is van néhány, amely használható. – A Napló tökéletes, a legkönnyebben ahhoz lehet hozzájutni, szeretek vele dolgozni. Egy oldalt háromfelé kell tépni, egy teljes lapot hatfelé, függőlegesen, mert itt is számít a szálirány, mint a textileknél. A csíkot két milliméter vastag hegesztőpálcára tekerem fel, de lehet hurkapálcára is. Az újság oldalából vágott középső csíkból készült papírpálcát inkább sötétre festjük majd, mert az eleve sötétebb a képek és a betűk miatt. Ugyanis a szélső csíkok szélén levő fehér margó, ügyesen feltekerve a papírt, fehér pálcát ad ki. Azt lehet világosra festeni. Srégen tekerjük az egyik saroktól kezdve, szorosan. A végén egy csepp ragasztóval rögzítjük a csücskét. A pálcák egyik végén szélesebb a lyuk, abba dugjuk a másik pálca keskenyebb lyukú végét. Egy kosár vagy tál alja lehet kör vagy téglalap alakú kemény papír, két egyforma. Közéjük kerülnek a felvezető pálcák, és a kartonra majd textilt ragaszthatunk, dekopázsolhatunk. Díszíthetjük zsinórral, szalaggal, gyöngyökkel – magyarázza a fonás technikáját.

Erika eleve festett pálcákból készíti a kosarakat, de ez nem törvény, lehet utólag is festeni, csak az kicsit macerásabb. A festéshez többnyire textilfestéket használ, az a legolcsóbb, de a piros ruhafesték mindig csak rózsaszínre festi az újságpapírt. Lehet használni falfestéshez való színezőpasztát is. A barna színt pedig a fapác adja. A fonás a kosárfonás szabályai szerint készül. A festékbe belemártja, kiveszi, megszárítja, aztán fonja. Végül egy hígított faragasztóval átkeni, attól keményebb lesz a kosár, és kap egy kis selyemfényt is. Persze lehet lakkozni is.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erika egy óra alatt száznál is több pálcát készít, azt mondja, lehet ennek a háromszorosát is, gyakorlat kérdése. Ő egy éve fon papírt, egy nagyjából húsz centiméter átmérőjű kosarat festéssel együtt három óra alatt készít el. A kosarakat sokszor tetővel készíti, szívesen festi őket akár több színnel vagy egy szín több árnyalatával. Sok kosarat elajándékoz, szeret örömet szerezni az egyedi darabokkal. A lépcsőházukba szórólaptartó tálcát készített, azt mondja, zavarta, hogy szanaszét vannak az újságok. Szív alakú, dróttal merevített ajtódíszek kerültek már ki a keze alól. Csodálja azokat, akik mesefigurákat, használati és berendezési tárgyakat, akár gyümölcsöskosarat, írószertartót, tálcát, karácsonyi figurákat, ajtódíszeket, faldíszeket, sőt szennyeskosarat készítenek már papírfonással.

Tervezi, hogy a jövőben kipróbál újabb technikákat, hogy változatosabbak legyenek az alkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!