Megkapó látványt nyújt

2020.06.14. 07:00

Szépségével hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

A hortenzia egyre népszerűbb kerti virágunk. Nem olcsó, viszont könnyen szaporíthatjuk mi magunk is dugványozással.

Tóth B. Zsuzsa

Megkapó látványt nyújt a hortenzia

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Vágjunk le egy tőről néhány kisebb ágat, tegyük őket vízbe egy órára, majd vágjuk le a levelek felső felét. Kisebb virágcserepekbe tegyünk kávéfiltereket, azok ugyanis megtartják a nedvességet és a földet sem engedik kimosódni a cserépből az öntözések során. A föld szerves trágyával és komposzttal kevert legyen, ebbe tegyük a dugványokat és öntözzük meg őket. Két-három kis faágat vagy pálcikát tegyünk a cserépbe a dugványok mellé, majd fedjük be az egészet cserepestül nejlonzacskóval. A leveleknek nem szabad a zacskóhoz érniük. Ne legyenek közvetlen napfényen a dugványok, de ne tegyük el azokat szem elől, mert elfeledkezhetnénk rendszeres öntözésükről. Néhány hét alatt gyökeret eresztenek a dugványok, a zacskókat akkor vehetjük le róluk. Napos helyre kerüljenek egy hétig még, majd kiültethetjük őket. A legnagyobb sikerrel nyár elején szaporíthatjuk a hortenziát, így a fiatal növénynek még van ideje meggyökeresedni, megerősödni télig.

A virág megkapó látványt nyújt, ezért cserébe igazán nem követel sok törődést. Tarthatják kezdő kertészkedők is, de ültetése során figyeljünk arra, hogy árnyékos helyet kapjon. Nem kedveli az erős, közvetlen napsütést, azonban az erős árnyékoltságot sem szereti. Utóbbi esetben a virágok fejletlenek lesznek, ezért a legideálisabb helye ott lesz, ahol reggelente kap pár órán keresztül napfényt, de déltől naplementéig többnyire árnyékban lehet.

Megkapó látványt nyújt a hortenzia Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hortenzia vízigénye átlagon felüli, földjét sosem szabad hagyni teljesen kiszáradni, mindig legyen nedves. Azonban ne áztassuk el túlzottan a töveket, a pangó víz sem tesz jót neki. Azt, hogy milyen gyakran öntözzük, a talaj összetétele, milyensége szabja meg. Így a jobb vízmegtartó képességű közegben ritkábban kell öntözni, a lazább, fokozottan vízáteresztő talajban pedig gyakrabban. A növény földjének felső rétegét sose hagyjuk kiszáradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!