számos színváltozatban létezik

2020.12.13. 07:00

Mikulásvirág: a hűvöset és a sok vizet szereti

A mikulásvirág ma már nem feltétlenül csak piros lehet, a népszerű szobanövény napjainkban számos színváltozatban létezik.

Tóth B. Zsuzsa

Mikulásvirág

Az elmúlt évtizedek alatt a nemesítőknek köszönhetően magas növésű cserjéből kisebb, bokrosabb, dekoratívabb és ellenállóbb kedvenccé vált a különleges növény.

Nagyon szép a rózsaszín, a sárga, a cirmos, a márványozott, de már krém-, kék, lila színű fellevelekkel díszítő mikulásvirágot is vásárolhatunk. Ugyanis a növény nem a virágainak, hanem színes felső leveleinek köszönhetően olyan különleges. A virágai valójában aprók, jelentéktelenek, szinte észrevétlenek.

A nemesítők azon dolgoznak, hogy minél tovább díszítsen a növény, több hónapon át élvezhessük a színes levelek látványát. A vízigényes növényt legjobb, ha hűvös helyre állítjuk a lakásban. A 16-20 Celsius-fokos, kevésbé fűtött veranda, a hűvös előszoba a helye, ott nem hullik le a levele, de a fényt igényli mindenütt, ha a tűző napot nem is kedveli.

Mikulásvirág

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt káros számára. Lehetőleg lágy, mészmentes vízzel öntözzük. A száraz levegő is árt neki, ezért szükség lehet párásításra. Átlagos, nyáron kicsit bővebb öntözést igényel. Csak akkor kell locsolni, mikor a földje már kezd kissé kiszikkadni, mivel a kutyatejfélék közé tartozik, így képes a víz raktározására. Éppen emiatt ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mérgező tejnedve van, kisgyermekek mellé nem ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!