kert

2021.02.07. 11:00

Egyesek jó szomszédok, mások nem

Kertünk ültetésének, vetésének a tervezése az aktuális feladat most. Vannak olyan növények, amelyek a szakemberek szerint különösen kedvelik egymás társaságát. A tervezéskor ajánlott figyelembe venni ezt.

Tóth B. Zsuzsa

Nem mindegy, hogy mit mi mellé vetünk, ültetünk, tervezzük meg előre a kerti zöldségek helyét Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jó, ha gondolunk rá, hogy a magas növények árnyékot adnak azoknak, amelyek érzékenyek a napsütésre. Ha talajtakarást szeretnénk, válasszunk kúszó növényeket. Az egyenes szárúak felfelé nőnek, előbbiek kiváló társai lehetnek egy ágyásba ültetés során. A növénytársítások közül érdekes páros a fokhagyma és a rózsa. Előbbi segít távol tartani a kártevőket a virágról. A metélőhagymával is elérjük ezt a célt, amikor pedig virágzik, akkor még díszít is lila, vagy fehér virágaival.

A dinnye mellé ültessünk büdöskét, amelynek egyes fajtái hatékonyan védik a növényt a dinnye gyökerét támadó fonálférgektől. Hatékonyabban, mint a vegyszeres kezelés. A paradicsom jó szomszédja a káposzta. Előbbi elűzi a káposztamoly lárváit. A káposzta a kaporral is jóban van, amely védi a brokkolit és a kelbimbót is. Apró hasznos darázsféléket vonz, azok pedig nem engedik elszaporodni például a káposztalepke hernyóját.

A sarkantyúvirág szép dísze a kertnek, ehető és megvédi az uborkát a rovaroktól. Amellett helyet ad a hasznos pókoknak és futóbogaraknak. Nem hétköznapi páros a disznóparéj és a paprika. Az utóbbit károsító moly jobban szereti a paréjt, azonban vigyázzunk, hogy ne engedjük magot nevelni, mert később nagy gondot okoz a kiirtása. A kukorica a babbal ápol jó barátságot, utóbbi vonzza a rovarokat, amelyek a kukorica kártevőivel táplálkoznak. Amellett a bab felfuthat a kukorica szárára.

Nem mindegy, hogy mit mi mellé vetünk, ültetünk, tervezzük meg előre a kerti zöldségek helyét
Fotó: Shutterstock

A saláta a legtöbb zöldségfélével jó szomszédságot ápol. A legjobb, ha a fokhagyma, metélőhagyma mellé vetjük, a hagymák ugyanis nem engedik a közelébe a levéltetveket. Ültethetünk e célból büdöskét is a salátaágyásba. Jóban van még a saláta a borsóval, szamócával, céklával, paszternákkal, spenóttal, spárgával, paradicsommal, padlizsánnal, sárgarépával, retekkel, korianderrel, kukoricával és az uborkával. Viszont nem szerencsés a salátát a fejes káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó mellé vetni. Ne vessük egymás mellé a sárgarépát és a kaprot se.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!