Időigényes és fáradságos feladatok sora

2021.02.14. 07:00

Fokozatosan elkezdhetjük a kerti munkát

A kertben már februárban is van tenni­való, ha nincs sár, nem esik az eső, hozzáláthatunk az aktuális feladatokhoz. Például elkezdhetjük összegereblyézni a télen lehullott lombot, a kerti tavat ugyancsak szabadítsuk meg a belehullott falevelektől. A komposztot átrostálhatjuk, az érett földet belegereblyézhetjük a kert talajába, rózsák és cserjék tövére, aminek pedig még érni kell, azt tegyük vissza a komposztálóba.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nézzük át a növénykarókat, ha kell, hegyezzük újra, kezeljük le, hogy ne rothadjon el majd a földben. A fémből készült növénytámaszokat szabadítsuk meg a rozsdától és fessük le fedett helyen. Fagymentes napokon elkezdhetjük a díszfák és bokrok metszését. A felkopaszodott, elöregedett ágakat vágjuk ki, így helyet kapnak a friss hajtások, és szebb, bőven termő koronájú fáink és bokraink lesznek. A bodzát és a nyári orgonát viszont alaposan metsszük meg. A lila akác oldalvesszőit három rügyre vágjuk vissza, hogy ezzel késztessük a növényt a gazdag tavaszi virágzásra. A túlnőtt borostyán, a vadszőlő és egyéb kúszónövények terjeszkedésének is most szabhatunk határt.

A hajtásnövekedés előtt metsszük meg a bokorrózsát és a teahibridet. Ha még nem vittük el a szervizbe átnézésre a fűnyírót, tegyük meg mielőbb, mert később sokat kell várnunk az elkészültére. Vágjuk vissza a díszfüveket, és ha már elvirágzott a hóvirág vagy a téltemető, ültessük szét a nagy töveket. Kiültethetjük a kankalint, a nefelejcset. Ha elvirágzott, metsszük meg a télen virágzó cserjéket, a téli jázmint, csarabot, az alpesi hangát csak kis mértékben, a fás részeit ne bántsuk.

A gyümölcsfák száraz ágai­tól ugyancsak megszabadulhatunk, elkezdhetjük az alma-, körte-, szilvafák koronaritkítását. A fák törzsének és vázágainak a tisztogatása is végezhető. Időigényes és fáradságos feladat, de nagyon hasznos, mert a kéreg repedéseiben és a felváló kéregpikkelyek alatt a gombabetegségek spóráinak és a rovarkártevők tojásainak százezrei találnak téli menedéket. Tőosztással szaporíthatjuk a zsúfolt csomókban növő díszfűféléket, most új helyre ültethetjük a lombhullató cserjét, ha útban volt eddig. Vizsgáljuk meg az ősszel elültetett százszorszép-, nefelejcs-, árvácskapalántákat; ha úgy tűnik, hogy elfagytak, ne távolítsuk még el a palántákat. Nyomjuk be a földbe mélyebben, takarjuk lombbal a tövet, kihajthat még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!