Célja a megelőzés, a fertőtlenítés

2021.03.15. 11:00

Lemosó permetezés a rügyfakadás előtt

Kertünk fáit, bokrait számtalan kártevő és betegség fenyegeti. Elengedhetetlen ezért a tél végi lemosó permetezés.

Tóth B. Zsuzsa

A tél végi lemosó permetezéssel sok bosszúságtól megkíméljük magunkat egész éven át

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Célja a megelőzés, a fertőtlenítés. Akkor végezzük, amikor a hőmérséklet már fagypont felett van, hiszen akkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, érzékennyé válnak a növényvédő szerekkel szemben.

Ugyanakkor a növényekben már megindul a nedvkeringés, tehát fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

A fakadó rügyet megperzselhetik a most alkalmazható szerek, nem szabad tehát késlekednünk. Olyankor permetezzünk, amikor szélcsend van és nincs köd. A permetlevet bőséggel juttassuk ki, tényleg lemosó legyen a permetezés, minden zugba jusson a permetléből.

A tél végi lemosó permetezéssel sok bosszúságtól megkíméljük magunkat egész éven át Fotó: shutterstock

Mivel sokféle kártevő és betegség ellen védekezünk, célszerű többcélú növényvédő szert választanunk. A lemosó permetezőszerek többsége kén-, réz-, olajtartalmú, legismertebb a bordói lé. A leggyakoribb betegségek között van a monília, a különféle lisztharmatgombák, atkák, pajzstetvek. Gondot okoz az őszibarack levélfodrosodása, az almás termésűek varasodása, az almafák vértetűje, a körte levélbolhája.

Ha idejében és gondosan végezzük a tél végi lemosó permetezést, egész évben kevesebb gondunk lesz a kerttel, mint korábban, amikor ezt nem tettük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!