gondoljuk át, mi hova kerüljön

2021.03.15. 11:00

Stílusos és praktikus konyhák

A lakás berendezése során a konyha külön műfaj, igazi kihívást jelent, főként, ha nem kérünk hozzá lakberendezői segítséget.

Tóth B. Zsuzsa

A konyha megtervezésére ne sajnáljuk az időt, gondoljuk át, hogy mi mindennek kell ott helyet kapnia és mi hova kerüljön, hogy könnyebb legyen az előkészítés, a főzés

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A konyha berendezése beépített, ezért nem változtatható egykönnyen. Alapos megfontolást igényel, hogy hol legyen a tűzhely, a hűtőszekrény, kávéfőző, a sütő helye. Hova tetessünk konnektort és mennyit? Kell-e dupla mosogató és konyhamalac? Ott helyezzük el a mosógépet, vagy a fürdőszobában? Esetleg a szárítógép is elfér?

Megannyi kérdés, amelyre választ kell adnunk. Érdemes utánanézni a szakértők tanácsainak, praktikus ötleteket kaphatunk.

Nagyon fontos persze a konyha stílusának, színének kiválasztása is, és az ugyancsak szempont, hogy egy légtérbe kerül-e az étkezővel, nappalival. Az is szempont, hogy van-e kamra. Senki nem szeretne egy fárasztó nap után sokat gyalogolni és órákat tölteni a konyhában, ezért praktikus, ha az előkészítéshez, főzéshez minden kéznél van. Gondoljuk végig, hogy mit milyen sorrendben csinálunk főzés közben. A hűtő, a mosogató és a tűzhely legyen egymáshoz közel, de csak viszonylag. Köztük legyen hely a tisztításhoz, előkészítéshez. A hűtő ne kerüljön a tűzhely mellé, de lehetőleg a mikrosütő se. Nagy segítség, ha elég nagy a helyünk, U alakú a helyiség alaprajza, vagy ha van konyhaszigetünk.

A konyha megtervezésére ne sajnáljuk az időt, gondoljuk át, hogy mi mindennek kell ott helyet kapnia és mi hova kerüljön, hogy könnyebb legyen az előkészítés, a főzés Fotó: shutterstock

A tűzhelyt ne tervezzük az ablak alá, hiszen fölé elszívót kell szereltetni. Viszont a sütőt, a mikrót beépíthetjük egy szekrénybe. Az ablak alá inkább a mosogató kerüljön. Az alsó szekrények általában mélyebbek, de ne tervezzük túl mélyre, hogy elérjünk mindent. Az alsó és a felső szekrények közé tehetünk akasztós tárolót, praktikus a merőkanalaknak, főzőkanalaknak, tálaláshoz szükséges eszközöknek.

A mostani divat szerint a felső szekrények akár a mennyezetig érhetnek, ettől elegánsabb a konyha és több a helyünk. Ugyanakkor trendi, ha a felső szekrények helyett nyitott polcok kerülnek a falra. Ezek azonban csak akkor praktikusak, ha elfér minden, ugyanis nem szép, ha zsúfolt a polc. Amellett, amit ott helyezünk el, az könnyebben porosodik, erre is gondoljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!