Számít a telek mérete is

2021.05.02. 07:00

A fűnyíró traktor segíti a munkát

Kerti gép, hagyományos fűnyíró, fűkasza, fűnyíró traktor vásárlásakor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a gépet majd hol használjuk. Csak olyan helyen vásároljunk, ahol a közelben szükség esetén tudunk valakitől műszaki segítséget kérni, van szakszervize, szakkereskedése az adott típusnak – ajánlja Kolontári Gyula tapolcai kereskedő.

Tóth B. Zsuzsa

A hétvége ne teljen fűnyírással, kétezer négyzetméter fölötti méretű fűfelület esetén ne fűnyírót vásároljon valaki, hanem fűnyíró traktort – ajánlja Kolontári Gyula

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ma már a klasszikus fűnyírók mellett elterjedtek a praktikus, szegély és sövény nyírására alkalmas damilos gépek, amelyekkel például a szőlő közét kaszálják. Azonban más méretűt kell vásárolni hobbicélra és mást professzionális felhasználásra. Akárcsak a többi fűnyíró esetében, el kell dönteni, hogy mennyi pénzt tudunk rá áldozni. Célszerű olyan helyen vásárolni, ahol tanácsot is tudnak adni. Vegyük figyelembe, hogy mekkora a telek, milyen az igényünk. Gyűjtsön a fűnyíró, vagy oldalra dobjon, elektromos vagy benzines legyen. Ne feledjük, hogy egy kereskedő sem tud alkatrészt adni a piacon levő összes géphez.

Számít a telek mérete is, amikor eldöntjük, mekkora gépet vásárolunk. A hétvégénk ne menjen rá a fűnyírásra. A kétezer négyzetméter fölötti méretű fűfelület esetén ne fűnyírót vásároljon valaki, hanem fűnyíró traktort – ajánlja a kereskedő. A felülős traktorok 65–140 centi szélességig vágnak. Olyat is lehet kapni, amelyik összegyűjti, és olyat is, amelyik oldalra kidobja a füvet. Valamint mulcsfunkcióval ellátott gépek is vannak, azok rögtön felaprítva szórják ki a lekaszált füvet. A kis fűnyírók között is vannak már ilyenek. A robotfűnyírót mobiltelefonnal utasíthatjuk munkára. Ha nekimegy egy fának, elfordul, nem tesz kárt a törzsében. Amikor lemerül, feláll a töltőre.

A hétvége ne teljen fűnyírással, kétezer négyzetméter fölötti méretű fűfelület esetén ne fűnyírót vásároljon valaki, hanem fűnyíró traktort – ajánlja Kolontári Gyula Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A gyepápolás kultúrája még nem alakult ki nálunk, de jó irányba haladunk. Tudnunk kell például, hogy minden gépnek van karbantartási igénye, oda kell figyelni, hogy húszóránként olajat kell cserélni, figyelni kell a levegőszűrőt is. A használat során pedig arra, hogy a talaj viszonylag sík legyen, ne legyenek benne kivágott fák tuskói, a pocoktúrást ne a fűnyíróval egyengessük el – tanácsolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!