A kertünk ékessége lehet

2021.05.24. 13:00

Eljött az ideje a tavak kitakarításának

Egyre többen alakítanak ki kertjükben, udvarukon kis tavat, annak gondozása azonban elengedhetetlen. Tavasszal itt az ideje felkészíteni a medret és környékét a nyári időszakra.

Tóth B. Zsuzsa

A kerti tó az udvar dísze lehet, tavasszal itt az ideje az alapos tisztításának

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hőmérséklet egyre melegebb már napközben, élednek a vízinövények, aktívabbak a halak. Ha nincs vízforgató, érdemes elgondolkodni a beszerzésén, hiszen oxigént biztosít a tó élőlényeinek és tisztítja a vizet. Távolítsuk el a vízből, a csobogó tartályából a belehullott faleveleket, szennyeződéseket, mert az iszaposodás mellett dugulást is okozhatnak.

A vízinövények télen elhalt levelei, szárai ugyancsak nem kívánatosak, szabaduljunk meg azoktól is. A csobogó, a kerti tó vízinövények otthona is, tehát elkerülhetetlen, hogy iszapolódjanak. Ez egy természetes folyamat, ami szükséges ahhoz, hogy a benne kialakuló mini-ökoszisztéma normális körforgása működjön. Amennyiben a tóban nádfélék, tavirózsák élnek, ne távolítsuk el az összes iszapot, mert az ad tápanyagot a növényeknek az év következő időszakában. Ha egy botot beleállítunk a vízbe, megmérhetjük az iszap vastagságát. Amennyiben vastagabb, mint a tóban élő növények cserepének a magassága, akkor abból távolítsunk el valamennyit. Óvatosan merjük ki egy nagyobb tállal, lassan, hogy minél kevésbé kavarjuk fel. A merítésnél az edényben több legyen az iszap, mint a víz. Szivattyúval is dolgozhatunk, majd a vizet pótoljuk. Egyébként sem árt a nagyobb tavak vizének harmadát lecserélni ilyenkor. Amennyiben nincs növény a tóban, az összes vizet lecserélhetjük. A csobogók motorját, amennyire lehet, szedjük szét és tisztítsuk meg a szennyeződésektől, a tömlőket ugyancsak. Utóbbiak tisztítása nehéz, ezért akár ki is cserélhetjük azokat. Amennyiben a tisztítás után a szivattyút bekapcsolva a mélyből bűzös víz jön fel, nem kell megijedni és az összes vizet lecserélni, mert csak arról van szó, hogy a rothadási folyamattól az iszapban felgyűlt gázok ilyenkor a víz mozgásától kiszabadulnak.

A kerti tó az udvar dísze lehet, tavasszal itt az ideje az alapos tisztításának Fotó: Shutterstock

Ha a csobogó, szökőkút motorját ilyenkor erősebbre állítjuk, vagy folyamatosan hagyjuk üzemelni, akkor ezek a gázok egy-két nap alatt távoznak és megszűnik a kellemetlen szag a tavacska körül, ezzel együtt a víz is sokkal tisztább lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!