Növények, melyek az árnyékot kedvelik

A kert beültetésének tervezése során gyakran tanácstalanok vagyunk, hogy az árnyékos területekre mit ültessünk.

Tóth B. Zsuzsa

A lestyán nem hiányozhat a fűszerkertből

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A dísznövények között széles a választék árnyéktűrőkből, de a fűszernövények soraiban is vannak olyanok, amelyek jól fejlődnek közvetlen napfény nélkül is.

Ültethetünk sóskát árnyékba, vagy mentát, egyik sem kényes növény, szinte bárhol megélnek.

A vasban gazdag sóskából remek főzelék alkotható, a mentából tea vagy szörp készül, de ízesíthetünk vele fagy­laltot, koktélt is. Élénkítő, frissítő, emésztést segítő hatása van, de ügyelni kell rá, hogy kordában tartsuk a növényt, mert gyorsan és agresszíven szaporodik.

A koriander kevésbé ismert mint kerti növény, pedig az indiai konyha gyakran használja, és mivel sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, jótékony hatásai vannak. Illóolaja hangulatfokozó hatású.

A turbolya jól használható salátának, és gombás, tojásos ételek remek fűszere. Ne öntözzük túl, ha árnyékba ültetjük, mert ott tovább tárolja a nedvességet. A petrezselyem jól tűri az árnyékot, akár cserépbe is ültethetjük. Akárcsak a metélőhagymát, amely szereti, ha a talaja tápanyagban gazdag. Kedveli a vizet, de jól tűri a szárazságot is.

A lestyán nem hiányozhat a fűszerkertből Fotó: shutterstock

A lestyán a zellerre emlékeztető ízű leveleivel erős növekedésű fűszernövény, amely szinte bármilyen körülmények között megél. Nevezik vegetának is, mert a fűszerkeverékre emlékeztet az illata, és ha magunk készítünk otthon vegetát, nem hiányozhat belőle. Kerüljön bele a húslevesbe, a pörköltbe egy-egy levele.

Az orvosi angyalgyökér levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Jól tud alkalmazkodni az árnyékos fekvéshez, csak kapjon elég nedvességet. A melegebb klímát szereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!