Saját magunk készíthetjük

2021.12.05. 09:01

Apró ajándékötletek, egészséges finomság

A tapolcai Horváth Katalin kistermelő tud adni néhány ötletet a magunk készítette ajándékhoz.

Tóth B. Zsuzsa

Saját magunk készíthetünk egészséges ajándékot a konyhába

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kata úgy véli, hogy akár egészséges édességet is készíthetünk. A férfiaknak nyakkendő helyett jó ajándék lehet a lilahagyma- vagy vöröshagymalekvár. Ahhoz vörösborral, almával főzzük meg a hagymát, de cukor helyett inkább karamellizált mézzel édesítsük. Fogyaszthatjuk reggelire, ehetjük például kolbászhoz, sőt a karácsonyi vacsora mellé ugyancsak jól illik. Akárcsak a vörösboros befőtt, amelybe dekorációnak narancskarika is kerülhet. Ha ügyesen helyezzük el az üveg falához szorítva, mosolygós arcot „rajzolhatunk” csilipaprikával, két szegfűszeggel. A férfiak örülhetnek a fűszerolajnak is, ehhez keressünk szép formájú üveget. Áztassunk olívaolajba rozmaringot vagy kakukkfüvet. Aki szereti a csípőset, az kaphat bele csilit. A friss zöldfűszereket elkészítés előtt azonban pár napig hagyjuk szikkadni, aztán egy percre dobjuk lobogó forró vízbe, hogy fertőtlenítsük, különben megromolhat az olaj. Akár a konyha dísze is lehet a fűszeres olaj, szépen mutat. Kössük át kis szalaggal az üveget és címkézzük fel. Ilyen befőttesüvegbe kerülhet makk, dió, mandula, mogyoró, gesztenye és egy-egy mécses. Egyszerű, kedves ajándék.  
 

Ha van levendulánk, akár szárítva is beletehetjük cukorba, sóba. A levendulás só remek a fürdővízbe és lábáztatáshoz is. Fűszernek szintén készíthetjük, a provence-i fűszerkeverék egyik alkotóeleme a pikáns ízt adó levendula. Télen egy kistányérba tehetünk belőle egy teamécses köré. Ahogy felmelegíti, párolog a só és kellemes illatot ad a lakásban. Jó lehet relaxáláshoz szintén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!