Kert

2022.02.06. 12:00

Sokáig virágzik az azálea

Az egykor még csak a téli szezon növényének tartott azálea ma már egész évben kapható a virágboltokban. Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a virágpompában, keressünk olyan tövet, amelyen sok a bimbó.

Tóth B. Zsuzsa

Az azálea hatalmas színválasztékban kapható. Megfelelő tartás esetén sokáig és gazdagon virágzik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A virágboltos Rompos lányok azt ajánlják, hogy ha a rhododendronok családjába tartozó azáleát, azaz havasszépét vásárolunk, lehetőleg olyat válasszunk, amelyen még sok a bimbó és kevés a virág. A kerti havas szépe (Rhododendron) nemesítésének köszönhetően élvezhetjük ma már a szobában is az azálea szépségét. Leggazdagabban virágzó szobanövényeink egyike lesz, ha betartjuk a gondozási szabályokat. 

 

15-18 fok ideális részére, meleg szobában a bimbók lepotyognak. Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is tarthatjuk, csak ügyeljünk rá, hogy ne érje tűző nap. Aztán amikor ősszel majd beköltöztetjük, akkor pedig fokozatosan szoktassuk a szoba melegéhez. tegyük előbb csak hűvösebb helyiségbe, például az előszobába. Mivel a csapadékos Kína és Thaiföld a növény őshazája, a folyamatos virágzáshoz a talaját tartsuk mindig vizesen és ne pedig csak nedvesen. Kemény csapvíz esetén öntözzük esővízzel vagy felforralt és lehűtött vízzel. Szereti a magas páratartalmat, naponta permetezzük a virágzási időszakban, de magukat a virágokat óvjuk a víztől. A talaj kiszáradása végzetes lehet az azálea számára. Ugyanakkor túl nedves és hideg környezetben érzékeny a rothadásra. Hetente egyszer tápoldatozzuk is. A levélhullás és a rövid virágzási idő leg­gyakoribb oka a vízhiány és a száraz levegő. Ha sárgulnak a levelei, túl meszes öntözővízre vagy vashiányra gyanakodhatunk. Legyen a helye hűvös és világos, sötétben elmarad a virágzás. Jót teszünk vele, ha a cserepét heti rendszerességgel vízbe merítjük. 

 

Amennyiben átültetnénk, válasszunk számára savanyú kémhatású, speciális azáleaföldet. Elvirágzás után félárnyékos környezetben pihentessük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!