Otthon

2022.06.19. 11:00

Ahol már a falak is mesélni tudnak: különleges csempék és járólapok

Ki ne akarna gyönyörű, meghitt vagy divatos otthont magának, a jövendőbelijének és majdan a szeme fényének? A válasz erre nem is lehetne kézenfekvőbb: mindenki!

Kecskés Zoltán

Forrás: metamorfműhely

„Otthon az, ahol a szív van” – vallja Sárváry József, aki csór-iszkaszőlőhegyi műhelyében olyan exkluzív csempéket hoz létre, amelyek a lézergravírozás technikájával víz-, hő-, kopás-, karc- és vegyszerállók lesznek. Mint mondja, ezáltal megmarad a kerámiák eredeti funkciója, és a csempék, járólapok beépíthetők maradnak a tervezett helyükre. Emellett tányérok és bögrék gravírozását is vállalja, amelyek szintén a házunk, lakásunk ékei lehetnek. 
– Ezt a gyönyörű mesterséget autodidakta módon tanultam, saját magam kísérletezve ki a receptet, az apró, de fontos „műhelytitkokat” – kezdte beszélgetésünkkor Sárváry József, aki az eredeti szakmáját tekintve elektronikai műszerész, így bütykölni, szétszedni-összerakni mindig is szeretett. 

Forrás: metamorfműhely


– Onnan jött az ötlet, hogy láttam egy videót négy évvel ezelőtt, amelyben egy srác két leselejtezett CD-lejátszóból egy rajztáblát készített. Akkor, mint a villám, csapott belém, hogy ez nekem is megy, és karácsonyra összeraktam egy hasonló gépet. Majd kicsivel később belefutottam szintén a világhálón egy lézer­gravírozással foglalkozó videóba: egy kanadai férfi kitalálta, hogy hogyan lehet gravírozni lézerrel kerámiafelületet. Felvettem vele a kapcsolatot, és több-kevesebb sikerrel elsajátítottam az ő technikáját, a Norton-féle fehér csempe, fehér festék módszert. Azóta már a barátomnak mondhatom, és bármikor fordulhatok hozzá szakmai tanácsért – magyarázza ragyogó szemmel Sárváry, aki saját maga alkotta meg a gravírozógépét, amelyet azóta is használ és folyamatosan tökéletesít, hogy minél kiválóbb és pontosabb munkát adjon ki a kezéből a megyehatáron belülre s azon is túl. Legutóbb például a Nádasdy-kastély kérte fel kisebb-nagyobb munkákra. 
– A gravírozás három dologból tevődik össze: megfelelő sebesség, a sebességhez jól megválasztott lézererő és a jó fókusz. Fontos megemlíteni, hogy esetünkben nem égetéssel visszük fel a képet vagy a kívánt szöveget a csempére, mint egy kerámiagyárban, hanem lézerrel egy duplico­lor krémfehér festékkel lekent felületre, amelyet a gravírozás végén acetonnal lemosunk. Ettől lesz víz-, hő-, kopás-, karc- és vegyszerálló, azaz beépíthető. Aki nem kívánja beültetni, az sem probléma, hiszen dísze lehet asztalunknak, polcunknak is. Vagy akár be lehet keretezni, és felakasztani a falra. Mivel itt egyedi termékekről beszélünk, így nehéz a munkaidőt is meghatározni. Minden munka más és más, szinte nincs egyforma, de ettől olyan szép! Maga a képgravírozás pedig 2–6 órát is igénybe vehet, attól függ, milyen alapanyagból, kapott képből dolgozunk. 

Forrás: metamorfműhely


Mint megtudtuk, a megrendelőnek nincs más dolga, mint egy jó minőségű fényképet vagy szöveget elküldeni a mesterember részére, aki a feldolgozást követően fekete-fehér képként felgravírozza azt a kívánt kerámia- vagy porcelánfelületre, amelyet a vásárló biztosít. Kiemeli, hogy azért csak fekete-fehérként, mert a jelenlegi lézerek még nem képesek a színes ábrázolásra, ám mint mondja, ez semmit sem von le az élvezeti értékéből, sőt… Az egyedisége, ami igazán számít: 
– Képzeld el a vendégeid arcát, amint belépnek a házadba, és megpillantják a gravírozott járólapodat, rajta a kedvenc családi élményeddel vagy idézeteddel. Jól hangzik, ugye? – zárta a gondolatait Sárváry József. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában