divatosak a plédek

2018.12.18. 11:00

A bútorokat is öltöztessük ünnepi díszbe!

Az év végi ünnepekre öltöztessük a lakást is díszbe. Idén a méter­áruüzletekben szebbnél szebb textilek közül válogathatunk a modern fotónyomatostól a 3D-s mintákon át a hagyományos, vintázs hatásúakig.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Tímea szerint a térhatású textilek, a vintázs stílusú anyagok hódítanak az ezüst, arany díszítés mellett

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Szabó Tímea tapolcai üzletvezető szerint a legdivatosabbak most az ezüst- és aranynyomatok, a pompomokkal szegett, pasztellszínű, puha, kétoldalas, vastag plédek, amelyek ágytakarónak is alkalmasak. A függönyök ringlis felfogatásúak, alkalmasak sötétítőnek, de fényáteresztőnek is. Egyszerűen elhúzhatóak, a felfogatásukhoz csak egy sín kell, nincs bajlódás a ráncolóval, a karikákkal, csipeszekkel, akasztókkal. Ugyanakkor még mindig nagyon népszerű a régies stílust árasztó vintázs is. Kellemes a hangulata, jó ránézni, barátságosabbá teszi otthonunkat. Nem fogunk mellé, ha ezt a stílust választjuk az ünnepre. A díszpárnák és ülőpárnák, függönyök, asztalterítők készülhetnek ilyen, akár lézernyomott anyagokból, de varrhatunk az asztalra textilszalvétákat, kerülhet egy csík az adventi koszorúra vagy a kopogtatóra, masnit köthetünk az evőeszközökre.

Szabó Tímea szerint a térhatású textilek, a vintázs stílusú anyagok hódítanak az ezüst, arany díszítés mellett Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Térhatásúak a minták a textileken, a leggyakoribbak például a mézeskalács-, csillag-, mikulásvirág- és szánkóminták hímzésöltéseit utánzó motívumok. Megtévesztésig imitálják a textilek a foltvarrással készült anyagokat, a kötött, meleg takarókat. Hódítanak a klasszikus karácsonyi színek, a piros, bordó, zöld, fehér, de megjelentek a csillogó ezüst, arany, rosegold árnyalatok is. Gyakori, hogy matt alapon fényes ezüst vagy arany a mintázat, lehet az egyszerű csíkozás vagy tollpiheminta. A koptatott szürkés, drappos árnyalatok ugyancsak hódítanak még, szépen kiemelik az erős színeket, a pirosat, aranyat.

Az ünnepre elővehetjük a padlásról a régi szánkót, a nagyapa öreg korcsolyáját se dobjuk ki, most hangulatos lakásdísz lehet. Régi képeslapokat, csipkéket, fajátékokat helyezhetünk el a lakásban dekorációként. Az öreg pulóver új életre kelhet, ha a ép részeivel koszorút vonunk be és azt díszítjük fel, vagy díszpárnahuzatot varrunk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!