a napos helyet szereti

2019.04.06. 07:00

A citromfű nyugtat, javítja az emésztést

 A citromfű akár meszes talajú kertben is szépen nő, napos helyet szeret. Vethetjük magról, vagy ültethetjük, és tőosztással szintén szaporítható.

Tóth B. Zsuzsa

citromfű viszonylag igénytelen, de annál hasznosabb növényünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A levelének kellemes citromillata van. Frissen vagy szárítva alkalmas gyümölcsleves és gombás ételek ízesítésére, de tehetjük kompótba, és tea, szörp is készülhet belőle. Teája csökkenti a magas vérnyomást, segíti az emésztést, erősíti a szívet, megszünteti az álmatlanságot.

Főként idegerősítő és nyugtató hatása ismert, de hatékony kezdődő depresszió esetén is. Serkenti a máj működését, szabályozza a pajzsmirigy működését, segíti az ajakherpesz gyógyulását, csökkenti a vírus kialakulásának gyakoriságát. Puffadásgátló, valamint izzasztó hatású. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére szintén használják. Ha teát készítenénk belőle, forrázzuk, ne legyen erős. Idegnyugtatásra, depresszióra naponta két-három csészével javasolt inni belőle étkezések között.

A citromfű viszonylag igénytelen, de annál hasznosabb növényünk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Csapott teáskanálnyi teafűhöz 2,5 deciliter vizet mérjünk. Görcsös hányás esetén lassan kortyolgatva igyunk egy csészével, vízhajtáshoz reggel éhgyomorra fogyasszuk. Ha megfáztunk, forrón igyuk. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszunk belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni. Tinktúrája jó hatással bír a duzzanatokra, zúzódásokra, reumatikus fájdalmakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!