Otthon

2017.06.19. 14:30

A levendula aratásához a megfelelő idő most van

LESENCEISTVÁND Június közepén elkezdődött a legkorábban teljes virágba boruló levendulafajta aratása és lepároltatása a levendulabirtokon.

Tóth B. Zsuzsa

Csizmazia Anita és Hegyi József ad most tanácsokat olvasóinknak a levendula aratásával, felhasználásával kapcsolatban. Anita szerint akkor szedjük a levendulát, amikor mint minden illóolajat tartalmazó gyógy- és fűszernövényt.

- A legmelegebb napszakban, hiszen akkor a legmagasabb az illóolaj-tartalom. A szedés, aratás ideje alatt a tűző naptól védeni kell bőrünket, viseljünk szellős, hosszú ujjú inget, könnyű lenvászon nadrágot, szalmakalapot és fogyasszunk bőven tiszta vizet. Arassuk nagyapánk újra-élezett sarlójával, de ne feledkezzünk meg a méhekről sem, akik hozzánk hasonlóan kedvelik a levendulavirágot, gyűjtik nektárját és csípéseikkel távol szeretnének tartani minket az ültetvénytől.

Csizmazia Anita az idei évi első levendulaaratáson Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szedés napjának kiválasztása attól is függ, mi a célunk a virággal. Ha díszítő céllal szárítjuk, ne legyen a virágoknak több mint a fele nyílott. Ha aromaolajat készítünk vagy levendulazsákba tömjük, akkor teljes virágzásban legyen a növény az aratáskor,. A virágok nagy része kinyílva legyen, hiszen ekkor tartalmazza a legtöbb illóolajat, így tovább élvezhetjük páratlan illatát a test és lélek örömére.

A levendulavirágzatból és rövid szárból gőzzel való lepárlással nyerjük ki a tiszta, koncentrált és igen csekély mennyiségű olajat. A növénylepárlás mellékterméke a levendula-aromavíz, amely szintén különlegesen értékes, széles körben felhasználható, tiszta termék. Minden bőrtípusra jó, napozás után hűsít, sportolás és edzés közben frissít, krémek felhordása előtt hidratál, gőzölős vasalóba téve ruháinknak kellemes illatot ad.

Az illatos levendulát szeretik a méhek és a pillangók Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A csokorban szárított, szárról lemorzsolt levendulavirágokat felhasználhatjuk illatpárnában, amit aztán, ha szekrényünkbe akasztjuk, ruháink kellemes levendulaillatot árasztanak majd. De finoman adagolva tehetjük édességeinkhez, a csoki, fagyi, lekvár, szörp pikáns ízvilágot kap általa. Fűszersót ugyancsak készíthetünk vele, ami húsainkat, főzelékeinket teheti különlegessé. Olaját és virágját kecsketejes szappanjaim, testápoló- és masszázsolaj készítéséhez használom. Olaja emellett kiváló egy levendulás fürdőzéshez, amiből a fürdősót se felejtsük ki. Ellazít egy fárasztó nap után és beindítja szervezetünk méregtelenítő mechanizmusát.
Kitűnő a levendulavirág és a tönkölybúzapelyva párosítása, amely kis- és nagypárnába töltve nyugodt álmot ígér.

Különböző fajta levendulák más és más időpontban nyílnak, tavasztól őszig megörvendeztetve a látvánnyal a kertészt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Szedjük és használjuk is ezen új keletű gyógynövényünket, de mindenképpen legyünk figyelemmel adagolásának mértékére - javasolja Anita.

SZAKÉRTŐ: Szörpnek ugyancsak kiváló lehet

A levendulából ma már egyre többen készítenek szörpöt. Bár már egyre több helyen kapható, mégis érdemes megpróbálkoznunk vele otthon is. Elismerésre számíthatunk érte hálás családtagjainktól. Egy liter vízhez, lehetőleg tiszta forrásvízhez egy kilogramm cukrot adunk, ha lehet fruktóz vagy nyírfacukor legyen. 30 gramm szárított levendulavirágra lesz még szükségünk, az egy jó maroknyi körülbelül. Továbbá két citrom leve kell még vagy egy teáskanálnyi citromsav.

A vizet felforraljuk, aztán hozzáadjuk a cukrot, sziruppá főzzük. Amikor kihűlt a szirup, a levendulavirággal és a citrom levével keverjük el.Áztassuk a szörpöt két napon át hűvös helyen! Amennyiben sötétlila színű a levendulavirágunk, gyönyörű lila színű lesz a szörpünk is. Ha világosabb a virág, a szörp színe szintén világosabb lesz, de ez nem baj.

Szűrjük le a szörpöt, aztán még egyszer forraljuk fel, majd forró sütőben csírátlanított üvegekbe töltsük és hagyjuk minél gyorsabban kihűlni, mivel minél több hő éri, annál többet veszít gyönyörű lilás színéből. Fogyasszuk aztán frissen facsart citrom levével. Különleges ízű, frissítő hatású üdítőital, amelynek a színe is szokatlan ugyan, de kellemes.

Csizmazia Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!