Otthon

2012.07.18. 06:15

A második otthon, a vízparton

Ha nyaralót szeretnének az emberek, ma már nem mindenki ragaszkodik egy kertes kis házikóhoz. Kelendőek a vízparti társasházak kis lakásai is.

Gábor Gina

Ezeknek a társasházi lakásoknak is sok előnyük van: például az, hogy legtöbbször nagyszerű kilátást kínálnak a Balatonra. No és nem kell folyton a kerttel bíbelődni: a lakások tulajdonosai a közös költségből fizetik a ház körüli terület gondozását. Rendes Gabriella lakberendező nemrég ilyen, nyaralásra használt, 59 négyzetméteres lakás berendezésében vállalt feladatot:

– Közreműködtem az új, Balaton-parti társasház közösségi tereinek harmonikus kialakításában is, például a lépcsőház lámpáinak kiválasztásában. Aztán egyik-másik lakás berendezését is feladatul kaptam – meséli.

A szóban forgó lakásban – nincsenek különleges és drága dizájnbútorok: a legtöbbjüket „a vásárlókkal tegeződő” áruházban szerezték be. Ám a berendezés jó példa arra, hogy az elegancia a megfelelő színek kiválasztásával, egy-egy jó ötlettel is megteremthető.

– A lakásnak jó adottságai vannak, nagy szerkezeti változtatásra nem volt szükség. A nappali és a konyha között volt egy plafonig érő keskeny falszakasz, ami jelképesen elválasztotta egymástól a két teret: ezt lebontottuk, és szélesebb, parapetfalat állítottunk a nappali és a konyha közé: azzal, hogy ez a fal nem a plafonig ér, sokal világosabb, nyitottabb lett a tér, mégis elkülöníti a funkciókat. Ráadásul a parapetfal elé kerül a nappaliban a televízió is... – meséli Rendes Gabriella. A szobákat – a nappalit és a két hálószobát – parkettáztuk, a többi helyiség padlóját polírozott greslapokkal borították.

A finom, világos – főleg bézs – árnyalatok vannak túlsúlyban, ám ez mégsem válik unalmassá. A magasfényű, csillogó padló, és az étkező falát díszítő travertin hasított kő hasonló árnyalatú ugyan, az összhatás mégis izgalmas, mert az anyagok struktúrája teljesen különbözô. Másrészt Rendes Gabriella arra törekszik, hogy a világos, a finomság, könnyedség érzését keltő textíliákhoz, a matt, bézs falszínhez kontrasztként sötétebb árnyalatú bútorokat is társítson: Egyfelől vöresesbarna, másfelől pedig sötétbarna darabokat. A nappaliban a bézshez, fehérhez és a néhány sötét bútorhoz egy kis rózsaszínt csempészett, ami tovább növelte a helyiség eleganciáját. Az egyik hálószobában szinte egy kis vidám foltként jelenik meg a piros, a másikban a bézs a fehérrel, a sötétebb barnával válik a nyugalom színterévé. Kellemes, harmonikus az egész környezet: ebben a lakásban nem csak a nyári vakációt, de a a hideg téli napokat is szívesen töltené el bárki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!