Színes virágok helyes ápolása

2019.03.24. 07:00

A palántázásnál nem mindegy, hogy miként ültetjük és öntözzük a növényt

Unferdorfer József dísznövénykertész egyszerű, de bevált fogásokat ajánl, hogy széppé tegyük a nyárra a kertet, erkélyt.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József kertész szerint a legjobb gyökeresedést a tápkockás vagy cserépben, pohárban nevelt palántáktól várhatjuk a zöldségek és a virágok esetében egyaránt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A trágyázással kapcsolatban azt ajánlja a szakember, hogy a szerves trágyát ilyenkor már ne juttassuk a talajba. Tavasszal csak földérett halmazállapotú trágyát ajánl, legalább tíz kilogrammot négyzetméterenként, de 25 kilónál többet nem. Legalább kétévente végezzünk talajfertőtlenítést, leghatásosabb ezt tavasszal megtenni.

– Amennyiben lehetséges, a tervezett ültetések előtt egy-két héttel végezzük a talajművelést, palántázás előtt pedig egy-két nappal jól locsoljuk be a talajt. Sose ültessünk, vessünk poros talajba, mert az elszívja a nedvességet a növénytől, és az lekókad. A mag pedig vagy túl mélyre, vagy a felszínre kerül. Palántázáskor vegyük figyelembe, hogy a növény a levélen keresztül párologtat, a hiányzó nedvességet a tápanyaggal együtt a gyökéren keresztül szívja fel. Ha ez nincs egyensúlyban, a föld feletti rész lekókad, elszárad.

A harangvirágot is ültethetjük már
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A csupasz gyökerű palánta nagyon megsínyli az ültetést, a tápkockás már kevésbé. Tehát töretlen fejlődést csakis pohárban vagy cserépben nevelt palántáktól várhatunk. Mindent el kell követnünk, hogy a földlabda ültetéskor és azután is egyben maradjon, nagyon fontos, hogy ne maradjon alatta és felette levegő. Általában olyan mélyre kerüljön, mint a palántanevelőben volt, kivétel ez alól a paradicsom. Az kifejezetten bírja a mélyebb ültetést, sőt, jót tesz neki, mert a föld alá kerülő szárrészeken is gyökeret fejleszt. Ahhoz, hogy a földlabda egyben maradjon, kiültetés előtt néhány órával be kell öntözni. Ültetés után pedig akkor is adjunk neki vizet, ha látszólag nedves a talaj. Ez a levegő kiszorítása miatt fontos. Balkonládába már ültetéskor kissé ferdén, ne középre helyezzük el a növényt, mert ha támaszkodik a láda szélére, a nagyobb szél nehezebben tesz kárt benne – magyarázza a kertész.

A petúnia kevésbé sínyli meg az átültetést, ha cserepeset vásárolunk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Megtudjuk továbbá, ahhoz, hogy egy adott területen minél több termés legyen, a sűrű ültetés helyett a megfe­lelő tőszámra kell törekednünk. Paprikából négyzetméterenként nyolc-tizenkettő ültetése ajánlott, fajtától függően. Paradicsomból hat-nyolc, uborkából felfuttatva három-öt tő, sík termeléssel hat-tíz. Utób­binak azonban sok hátránya van. Miután a növény elkezd teremni, használjunk mű­trágyát is a kertész tanácsa szerint. Két-három hetente maximum fél dekagrammot oldjunk fel egyliternyi öntözővízben. Ilyen arányban a levélre permetezve is hatásos.

Unferdorfer József kertész szerint a legjobb gyökeresedést a tápkockás vagy cserépben, pohárban nevelt palántáktól várhatjuk a zöldségek és a virágok esetében egyaránt

Unferdorfer József szerint nagyon fontos, hogy a növényeket nem locsolni, hanem öntözni kell. Ugyanis a sűrűn, kis mennyiségben adott víz akár kétharmad része is visszapárolog a levegőbe, rá­adásul a növényt így arra késztetjük, hogy a földfelszínt hálózza be gyökereivel, hiszen ott van a nedvesség. Ezért a legkisebb szárazság is megkínozza, és kapáláskor elvágjuk a gyökereit. Ráadásul a normál mélységbe kijuttatott tápanyagot képtelen hasznosítani. Tehát érdemes inkább négy-öt naponta, de alaposan öntözni. Egy négyzetméterre számíthatunk tízliternyi vizet, de ha már nagy a növény, akkor ennek a kétszeresét, háromszorosát is.

Minden öntözésre érvényes, hogy lehetőleg reggel vagy este végezzük, mert a nagy melegben könnyen megperzselődik a növény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!