Növénytársítással a kártevők ellen

2019.04.02. 17:00

A rovarirtó szerek használatát ki lehet váltani levendulaolajjal és teafaolajjal

A hagyományos Gyümölcsoltó Boldogasszony című rendezvényen a tavaszi kerti munkák, a növényvédelem, a vegyszermentés termelés fortélyainak sora került előtérbe.

Tóth B. Zsuzsa

A levendula egész nyáron távol tartja a szőlőtől a molyokat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Horváth Zoltán polgármester a rendezvényt megnyitva leszögezte, hogy a kertészkedés, gyümölcstermesztés ősi szakma, de a reneszánszát éli.

– Sokan úgy érzik, hogy a gyermekkori vidéki ízeket jó lenne visszahozni. A Pórszombaton élő erdész, Kovács Gyula Tündérkertjében több hektáron gyűjti össze hazánk területéről azokat az őshonos gyümölcsöket, amelyek még fellelhetőek. Hiszen a régi paraszti portákon még sok gyümölcsfa volt, hogy egész évben kerüljön gyümölcs az asztalra. Csakhogy aztán feledésbe merültek ezek a fák, sok elveszett, de komoly gyűjtőmunkával még össze lehet szedni őket. Össze is kell, hiszen vannak köztük olyanok, amelyek se metszőollót, se permetszert nem láttak. Ez egy olyan génbank, amely jelentős értéket képvisel, hiszen a vegyszermentes termelés egyre értékesebb ma – mondta Horváth Zoltán, és ismertette, hogy milyen eszközök szükségesek a metszéshez, oltáshoz, szemzéshez.

A szőlő és gyümölcsös környezetkímélő növényvédelméről Somogyi László növényvédelmi szakember beszélt. Mint mondta, biovédelemről nem lehet beszélni az elmúlt ötven év vegyszerekkel teli gazdálkodása után, de környezetkímélő szerekkel megoldható a növényvédelem. – Saját tapasztalataim szerint a legfontosabb alapanyag a réz, a kén és a növényi olaj. A prevenció ugyancsak lényeges, amikor már betegséget kell kezelni, az már csak tűzoltás. Február végén, márciusban, amikor a hőmérséklet tíz fok fölé emelkedik, akkor van itt a lemosó permetezés ideje a szőlőben, gyümölcsösben – mondta. Beszélt a kénnel, rézzel, növényi olajjal való védekezésről is. Utóbbi vízben jól oldódik, és nemcsak a tapadást biztosítja, hanem sikeresen irtható vele az összes szívó kártevő, a pajzstetű, levéltetű, takácsatka.

A levendula egész nyáron távol tartja a szőlőtől a molyokat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A vegyszeres gyomirtásról szólva elmondta, hogy az egyetlen forgalomban levő hatóanyag nem használható biokertben. – Fontos, hogy a növény jól érezze magát a helyén és kellő immunitást szerezzen. Az egészsége és a termés is a növényvédő szerektől függ. A szőlő nem akkor érzi jól magát, ha sok növényvédő szert kap, hiszen elveszíti az immunrendszerét. Ha erős az immunrendszere, akkor egy-két év alatt növényvédő szer nélkül el lehet érni, hogy ne betegedjen meg. Saját tapasztalatom, hogy a rovarirtó szereket el lehet hagyni a szőlőben. A vágatok végébe, az oszlopok közé levendulát ültettem. Az nemcsak virágzáskor fejti ki hatását, illata távol tartja nyáron az összes szőlőmolyt.

Színcsapdák és feromoncsapdák vannak még kint, de mióta van levendula is, nincs a csapdákban moly. A színcsapdák a levéltetűt, cseresznyelegyet, szilvalegyet fogják meg, a kártevők 80 százalékát begyűjtik a kék, piros, sárga ragadós lapocskák. A rovar- irtókat jól ki lehet váltani levendulaolajjal és teafaolajjal, amelyek nem oldódnak a vízben, de a permetezővel ki lehet juttatni, a szaga elűzi a kártevőket – mondta a szakértő.

A vegyszermentes növénytermesztésről, a növénytársításokról Illés Alexandra környezetgazdálkodási agrármérnök tartott előadást, a szőlő- és gyümölcsfa-nemesítésről, -oltásról, szemzésről Komoróczy Lajos elméleti és gyakorlati bemutatót tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!