kert

2021.05.09. 07:00

A színpompás muskátlik a balkonládák díszei

Végre elérkezett az ideje a balkonládák virágosításának. A választék széles, a legnépszerűbb növények egyike azonban még mindig a muskátli. Csakhogy ma már többféle kapható, jó tudni, hogy igényeinknek és a hely adottságainak melyik felel meg legjobban.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József kertész ajánlja, hogy a terasz, az ablak fekvéséhez mérten válasszunk muskátlit a ládáinkba Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József kertész a muskátlik szakértője, ez nem lehet kérdés, elég csak a saját növényeire pillantanunk. Azt ajánlja, a terasz, az ablak fekvéséhez mérten válasszunk muskátlit a ládáinkba.

A félfutó muskátli a futónál kicsit igényesebb, de dekoratívabb. Nagy, dupla szirmú virágaival meghálálja a megfelelő gondoskodást. A félfutó muskátli szereti a fényt, de a tűző napot csak megfelelő kezeléssel bírja. Ha nem kap elég fényt, akkor kevesebbet virágzik.

Lehetőleg keleti, délkeleti oldalra ültessük; olyan helyre, ahol nem tűzi egész nap a nap. Sokkal jobban bírja a nyári kánikulát, ha sűrűn van ültetve, és takarja a saját földjét. A félfutó muskátli szereti a vizet, a szárazságot nem tűri. A víz mennyisége mindig álljon arányban a hőmérséklettel. A félfutó muskátli virágai ritkásabban helyezkednek el.

Unferdorfer József kertész ajánlja, hogy a terasz, az ablak fekvéséhez mérten válasszunk muskátlit a ládáinkba
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szimpla futómuskátlival ellentétben számtalan színben pompázhatnak. Fajtától függően 50-60 centiméteres futása van. A közönséges muskátli a napos, meleg fekvést igényli, szereti a déli, délnyugati, délkeleti fekvésű helyeket. Az állómuskátli vízigénye valamivel kisebb, mint a futómuskátlié, ezért még nagyon meleg időben is elég naponta egyszer megöntözni. Érdemes muskátli- földkeverékbe ültetni a gazdag virágzás érdekében. Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el. Az elszáradt vagy sárga leveleket törjük ki, ezáltal csökkentjük a betegségek kialakulásának esélyét. Az angol muskátli is egyre ismertebb már. Levelében és virágzatában is eltér a hagyományos muskátlitól. Kevesebb virágot hoz, mint rokonai, és hamarabb lesz fás a szára. Az angol muskátli levelei zöldek és szélük kissé cikcakkos.

Virágai is színpompásak, lila, rózsaszín, bíbor vagy fehér, de akár cirmos változatban is kapható. Nem olyan strapabíró, mint a sima muskátli. Érdemes félárnyékos, szélvédett helyre tenni, mert az erős tűző napsütés kiégeti a növényt. A szárát folyamatosan vágjuk vissza, az elszáradt virágokat távolítsuk el. Nyáron öntözzük bőven a növényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!