Otthon

2015.03.02. 14:52

A szomszéd kertje - Csiga a veremben

Hermafroditák a veremben, avagy kacsakölcsönző kerestetik... A verem, köszönöm szépen, kiválóan működik.

Tóth B. Zsuzsa

Többen is kérdezték ugyanis, hogy bevált-e az ősi módszer. Sőt, hivatásos és félhivatásos kertész ismerőseim ugyancsak helyeslik a gyökérzöldségek ily módon való eltevését télre. Irénke mint szakértő amatőr azt mondja, ők még a lila hagymát is vermelik. Szóval kiválóan áttelel a szalmával bélelt gödörben a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, cékla, karórépa. No meg a hermafrodita meztelen csiga. A klasszikus nyurga és a dundi spanyol egyaránt.

Nálam nem működik a prevenció. Bár nincs a kertben szemét és avar, de a paradicsomkaró alá is képesek bevackolni a sárga nyálkás kis szörnyek.

Olvasom, hogy a sörrel vagy élesztővel – mint boszorkányfőzettel – élesített csigacsapdák is segíthetnek, vagy a vakondok. Utóbbiak mellékhatásáról most ne nyissunk vitát!

A legdivatosabb módszer azonban az indiai futóréce bérlése. A spéci kacsa természetes úton dolgozza fel a csigát, csak éppen kölcsönzőt nem találtam még sehol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!