Virág fából, hajtatott búza, kis maci

2019.02.24. 13:00

A tél végén már nagyon egyszerűen a lakásba lophatjuk a tavasz színeit és illatait

Az enyhe télben tavaszt várók örömmel veszik, ha környezetükben ilyenkor is nyílik virág. Az üzletekben már kaphatóak az olcsó, még csak zöldellő, bimbós, vagy már kinyílt hagymások, amelyek kosarakba, kaspókba ültetve a lakás díszei lehetnek a még előttünk álló hideg napokon.

Tóth B. Zsuzsa

A Rompos lányok, Tündi és Dia remek ötleteket adnak arra, hogy idő előtt tavaszt varázsoljunk a lakásba. Hajtassunk nárcisz, illatos jácinthagymát, fatörzsbe, vagy azt imitáló kaspóba ültessünk pozsgásokat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tőzike és a hóvirág ugyan védett, azonban ha nem szeretnénk lemondani róluk, a leleményes gyártóknak, készítőknek, kézműveseknek köszönhetően már ízléses másolatokat vásárolhatunk fából, fémből. De a Rompos lányok, Tündi és Dia szerint a vintázs hangulatot kedvelők egy pöttyös fémbögrébe, vagy kerámia csuporba ültethetnek hagymás nárciszt, jácintot. Szépen mutatnak egy kis fehér porcelán kiöntőbe téve is, ha azt nem használjuk, vagy nem sajnáljuk befogni erre a célra.

Laza földet tegyünk a hagyma alá és köré, a tetejét takarjuk mohával, vagy zuzmóval. Ha nagyobb edénybe ültetünk össze többféle tavaszi hagymást, apró száraz ágakat is tehetünk melléjük, így imitálva a természetes hangulatot.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kis csészében elfér a nárcisz, jácint, fürtös Gyöngyike, nagyobb edényben a már ritkább, de annál mutatósabb hunyor. A kankalinokat inkább ne ültessük át, kényesek. Tegyük cseréppel együtt egy megfelelő méretű kaspóba, fűzfa kosárba. Szépen mutatnak, ha több színűt teszünk szorosan egymás mellé. Vízigényesek és hűvös helyen tovább élnek a tavaszi virágok, mint a meleg szobában. Legalább éjszakára tegyük őket hűvösre, ha lehet.

A természetben számos dolgot találunk, ami alkalmas a díszítéshez. Például apró ágak, száraz fakérgek tehetnek jó szolgálatot. Jól mutatnak egy laposabb tálba szorosan egymás mellé téve a különböző fajta és színű mohadarabok, száraz fakéreggel, esetleg kavicsokkal. Erdei sétákon találunk lepotyogott sárga fagyöngyöt, kis tobozokat, makkot, borostyán ágat, azokat ugyancsak felhasználhatjuk. Az edény aljára kavicsot tegyünk, arra laza termőföldet, vagy virágföldet, úgy fektessük rá a mohadarabokat. Kétnaponta óvatosan öntözzük meg, vagy permetezzük vízzel a mohakertet, hogy tovább zöldelljen.

Központi fűtéses lakásban is kibír így több hetet. Menjünk kirándulni és szedjünk barkát, rügyező ágakat, például aranyesőt. Virágoztassuk a metszésnél leeső gyümölcsfa ágakat. A gyerekek kinőtt, színes gumicsizmáiba állítsunk barka ágakat, virágzó vesszőket. Hajtassunk búzát, idővel szépen kizöldül, meg is ehetjük. Valószínűleg akad otthon spárga, drót, rossz virágcserép, kerámia kaspó, fém locsolókanna, a kertben kövirózsa, lapos kavics. A fiókból vegyük elő a maradék színes szalagokat, csipkéket díszítéshez. Beszerezhetünk koszorú alapot szalmából, vagy mohából, kis színes tálkát, pár centis virágcserepet, apró színes kerámia gombát, virágokat, lepkéket, fából készült katicabogarakat. Vásárolhatunk élethű madárfigurát, mohát, kerámiából készült figurákat.

A Rompos lányok, Tündi és Dia remek ötleteket adnak arra, hogy idő előtt tavaszt varázsoljunk a lakásba. Hajtassunk nárcisz, illatos jácinthagymát, fatörzsbe, vagy azt imitáló kaspóba ültessünk pozsgásokat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha nincs kézügyességünk, vagy kedvünk a dekoráláshoz, készen is vásárolhatunk tavaszi lakásdíszeket. Divatosak a régi gömbakváriumhoz hasonló üvegburák, amelyek aljába kavicsa, arra föld kerül. Takarhatja moha, zuzmó. A beleültetett hagymásokkal remek dísze lehet az asztalnak. De hasonlót magunk is könnyen készíthetünk befőttes üvegből. Vagy egy kis fatörzset kivájva készíthetünk díszt. Természetes anyagokat, tobozt, kis terméseket, mohát ragasszunk rá. De egy faszelet szintén alkalmas erre a célra, akár a karácsonyi díszből is elkészíthetjük, ha felfrissítjük a kifejezetten ünnepi dekoráció eltávolításával. Annak helyére kerülhet kis maci, vagy tavaszi virág, pozsgás, kis kaktusz.

Az asztalra tehetünk egyszerűen csak virágot is, válasszuk az illatos nárciszt, a vidám jácintot, vagy a cserepes, színes primulát, fürtös Györgyikét, harangvirágot, a tartós korallvirágot, pozsgásokat. Tegyünk tavaszi kopogtatót az ajtóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!