segítenek a rompos lányok

2018.11.29. 07:00

Adventre készülünk a lakásban is

Advent időszakában nemcsak a szívünk, hanem a lakásunk is díszbe öltözik. Mindezt ízlésesen kell megoldanunk, ebben segítenek a tapolcai Rompos lányok, Dia és Tündi.

Tóth B. Zsuzsa

A Rompos lányok, Tündi és Dia azt ajánlja, hogy mielőtt az ünnepvárás jegyében bevásárolunk az üzletekben a díszekből, nézzünk körül otthon, minden lakásban akad, amit felhasználhatunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A virágos lányok vallják, hogy az idei divatban erőteljesen jelen van a mesevonal, de tulajdonképpen mindenki gyermek lelkű egy kicsit karácsonykor. Jobb kedvre derít, ha a lakásba hazatérőt már a bejárati ajtónál valamilyen hangulatos dísz fogadja.

Az ajtó fölé akaszthatunk kis örökzöld ágakból készített apró csokrokat, piros bogyós magyalt, fagyöngyöt. Aki társasházban lakik, a lépcsőházat is dekorálhatja, remek erre a célra egy, a térbe lógatott ág. Arra aggassunk díszeket, a munka akár a lakóközösséget is összehozhatja. Az ajtóra kerülhet kopogtató dísz, például koszorú. A lépcsőre állítsunk cserépbe ültetett kis fenyőt, azt is ünnepi díszbe öltöztethetjük egy kis LED égős sorral feldíszítve. De a kopogtatóra szintén kerülhetnek apró fények. Azok abszolút biztonságosak és az egész ünnepi időszakban díszítenek majd.

A Rompos lányok, Tündi és Dia azt ajánlja, hogy mielőtt az ünnepvárás jegyében bevásárolunk az üzletekben a díszekből, nézzünk körül otthon, minden lakásban akad, amit felhasználhatunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Divatosak most a különféle méretű, fából, vagy fémből készült lámpások, kültérre, beltérre egyaránt elhelyezhetünk néhányat. Szépen mutat bennük a LED égősor, a LED-es gyertya, de akár egyszerűen színes, különféle méretű karácsonyfagömbökkel feltöltve is díszíthetnek. A lakásban a használaton kívüli kandallót díszíthetjük, sőt, sokan már álkandallót tesznek a nappaliba legalább az év ezen szakára dekorációs céllal. Az oszlopok, lépcsőfeljárók szintén ünnepi díszbe öltözhetnek műgirlandokkal, fényfüzérekkel, a csillárokról lóghatnak kis díszek, a lakásban a lebegő polcok, az ablakfülkék ugyancsak kaphatnak díszeket. Válasszunk ünnepi hangulatú díszpárnákat, azokhoz illő terítőket, futókat. Ezek hosszú éveken át mindig elővehetőek az ünnepre, csak egyszer kell beruházni ilyesmire, de akkor megfontoltan. Sok más mellett mézeskalácsokkal is dekorálhatunk, a gyerekeket is vonjuk be, élvezik majd a közös munkát. A konyhai munkapult fölötti világító testeket, lámpákat is dekorálhatjuk. Lefújhatjuk fehérrel, ezüst, rozé, vagy arany dekor sprék közül válogathatunk az üzletekben. Szépek a krómhatásúak is, segítenek a díszítésben, gyorsan és jól lehet velük dekorálni.

A gyertyák nagy része ma csupán dekorációs célt szolgál, esztétikai élményt nyújt, szépek a különféle, például macis, pingvines figurák, de ha szeretnénk meggyújtani azokat, inkább tömbgyertyát válasszunk. Érvényes ez az adventi koszorú készítésekor is. A koszorú négy héten át szép marad, ha jegenyefenyő az alapja. Annak csupán összeszáradnak a tűlevelei, nem hullatja azokat. A koszorú modern változata a virágkötészetben már évek óta hódító boksz, azaz egy szép papírdoboz, amely lehet szögletes, de a koszorú alakját idéző kör alakú talán még szebb. Hasonló módon díszíthető, mint a koszorú.

A koszorún és a lakás díszítésében mostanra megjelentek a mézeskalács figurák, de divatos a klasszikus piros, a zöld, a kockás masnis is. Amellett az egyszerű, kicsit ridegebb hófehér karácsony ugyancsak népszerű, esetleg egy kis világoskékkel kombinálva. Trendi a rozé színek minden árnyalata az ezüst, az arany mellett. A bézs szín idén háttérbe szorul, viszont új divat a pávatollas díszítés. Adventi koszorút készíteni a családban közösen igazán nagy élmény, aki pedig csak a maga kedvéért dekorál, válasszon inkább kész díszt. Egyszerűbb, mint az alapanyagokat megvásárolni és otthon barkácsolni, persze, van, aki azt az élményt szeretné megélni. Az internet ugyan remek ötleteket ad, de nem mindenkinek van elég ízlése, kézügyessége. Ők kérjék a megvalósítást inkább a szakemberektől. Aki érez magában elég ambíciót, az dekoráljon saját kezűleg.

Mielőtt bevásárolnánk díszekből, nézzünk körül otthon, hogy mi mindent találunk ennek jegyében, sok „kincs” hasznosítható. Minden háztartásban vannak felhasználható dolgok, idén az egyszerű mézeskalács kiszúróval is díszíthetünk. Aki abszolút trendi szeretne lenni, az a mesevilágot vegye alapul. A habos rózsaszínt, a mesefigurákat. Még az unikornis is megjelenik a díszeken, a nagyon kedvelt, klasszikus diótörő figurák, fenyőfát fuvarozó kisautók, jegesmedvék, fehér szarvasok mellett. Hódítanak a zöldeskékek, a türkizek, ezek a karácsonyfadíszek színeiben is visszaköszönnek.

Az ünnepi asztalra sok gyertya kerüljön, illatosító olajok, is fokozhatják a hangulatot. A kredenc fiókok, a régi fiókokat imitáló dobozok, ugyancsak az asztal díszei lehetnek. Azokba tehetünk textilbe varrt mikulást, vagy muffin figurát, díszíthetjük fém süti szaggatóval. A dekoráció az otthon melegét erősíti és jövőre is felhasználható.

Divatos mostanában élő virággal díszíteni az ünnepi asztalt. Szép a piros amarillisz, amely mostanra abszolút karácsonyi virág lett. A jácint és más hagymások szintén helyet kapnak az ünnepi díszítésben, pár szál örökzölddel. A tulipánok sem ritkák, valamint nagyon szép a hófehér rózsa arannyal kombinálva. A ciklámen nem karácsonyi virág ugyan, de tartós téli cserepes virágunk, szép lehet a bejárat előtt, vagy a lépcsőházban. Az erkélyen a balkonládát ültessük be örökzöldekkel. Például különféle fenyőfák tobozaival díszítsük, azokat akár magunk is összeszedhetjük az erdőben.

Hiszen minden ott van a természetben, csak körül kell néznünk. Amit ott találunk, az lesz a legszebb dísz majd a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!