főszerepben a szürke, ezüst, bézs

2019.01.30. 11:00

Az ünnepek után sem kell dekoráció nélkül maradnia a lakásunknak

Az ünnepek ugyan elmúltak, a karácsonyfa kikerül a lakásból, de a téli dekoráció még maradhat. Legfeljebb kicsit átalakítva, leegyszerűsítve. Így nem érezzük hirtelen üresnek az otthonunkat.

Tóth B. Zsuzsa

Ónodi Réka, az egyik veszprémi kézműves bolt tulajdonosa szerint kis fantáziával sok mindent találunk, ami alkalmas most is a dekorálásra.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A karácsonyról maradt lakásdíszekből mutatós dekorációt készíthetünk a még mindig elég hosszú, sötét téli estéken. Amelyek leginkább tetszenek, akár azok egészen tavaszig díszíthetik a lakás egyes helyiségeit. Először gyűjtsük össze, gondosan csomagoljuk el jövőre a lakásból azokat a dekorációkat, amelyek semmiképp nem álcázhatók csupán téli dekorációnak és amelyek tartósak. A valódi fenyőből készült koszorút, kopogtatót nem tarthatjuk meg, de meglepő módon a grincsfát sok esetben igen. Amennyiben olyan fenyőágakból, vagy az egyébként már védett zanótból készült, amely nem hullik, jövőre is díszítheti a lakást.

Ónodi Réka, az egyik veszprémi kézműves bolt tulajdonosa szerint kis fantáziával sok mindent találunk, ami alkalmas most is a dekorálásra. Fotó: Nagy Lajos/Napló

De most gondosan csomagoljuk be, bánjunk vele úgy, mint a törékeny díszekkel és lehetőleg állítva tegyük száraz helyre. A műfenyőket, üveggömböket, karácsonyi girlandokat, színes fényfüzéreket tegyük el jövőre. A díszek szétválogatását most praktikus módon egybeköthetjük egy kis selejtezéssel. Ami mégsem tetszett igazán, azt tegyük félre és ajándékozzuk majd el, vagy dobjuk ki a lomtalanításnál. Meglepő, de amint kevesebb dísztárgy vesz bennünket körül, máris érezzük, hogy tágasabb, levegősebb a lakás. Jobban érezzük magunkat benne. Maradhat még viszont az álkandalló, azon a téli kép kis fenyővel, síelő figurákkal. Meghagyhatjuk a lampionokat, a csipkével díszített lámpásokat, hangulatos kis fényforrásokat, amelyek felvidítanak bennünket, amelyek megtörik a még szürke hétköznapok egyhangúságát. De tegyük el a karácsonyra legjellemzőbb színű, piros díszeket. Inkább a természetességre, a vintázs hangulatra fókuszáljunk.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A fehér árnyalataira, a szürke, ezüst, bézs színek jussanak főszerephez. Jól mutatnak a fehér nyírfakéregből készített díszek, mécsesek, festetlen fenyőtobozok, természetes anyagokból készült díszek. Például ha van öreg, fából készült szánkónk, állítsuk fel és néhány deszkalappal készítsünk belőle kis polcot. Egy retró korcsolyát felakaszthatunk a fogasra, tehetünk bele örökzöld ágakat, vagy csak hagyjuk magában díszíteni. A telet, de a vidámságot is eszünkbe juttatja. De ne zsúfoljuk tele ezekkel sem a lakást, a díszek inkább jelzés értékűek legyenek.

Akik különösen nehezen tudnak megválni az egyébként még jó formában lévő karácsonyfájuktól, a gömböktől, fényfüzérektől megszabadítva állítsák egy mutatós, rusztikus hatású dézsába, amelyben tovább díszítheti a lakás egyik sarkát.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A melegséget fokozhatjuk a puha, meleg takarókkal, plédekkel, díszpárnákkal. Ezektől a karácsony elmúltával sem kell megválnunk, hagyjuk kinn a kanapén a visszafogottabb, pasztellszínű darabokat. Mindazt, amely segít, hogy jól érezzük magunkat a lakásban, hiszen ez a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!