Otthon

2012.07.01. 10:59

Balkonbéli romantika

Mindenkinek szüksége van egy meghitt zugra, ahova elbújhat, ahol jólesik a reggeli kávé, és a nap zárásaként jó meginni egy pohár bort. Miért ne lehetne ez egy hangulatosan berendezett erkély?

Varga Lívia

- Fontos, hogy az erkély a pihenés, kikapcsolódás helye legyen, s ne lomtárként, tárolóként funkcionáljon - bocsátja előre Dedinszky Gabriella lakberendező, hozzátéve: kis alapterület esetén ne zsúfoljuk túl a balkont, s ne próbáljunk a lakásból minden használati tárgyat kitelepíteni oda. - A berendezés legyen egyszerű és praktikus. Fontos a kényelmes ülőbútor, legyen szó székről vagy egyéb pihenőalkalmatosságról. Ezek beszerzésénél pedig arra is figyeljünk, hogy télen tárolásuk könnyen megoldható legyen.

A szék mellett az asztal is lehet összecsukható, s akár kettő az egyben, azaz tálcaként és asztalként is funkcionáló, vagy ugyancsak a jobb helykihasználás végett korlátra rögzíthető változat. Szék helyett pedig dönthetünk a tárolópados ülőfelület mellett, amelyben, ha időjárásálló anyagból készült, télen elférnek az erkély nyáron használatos kellékei. Egy asztal és két szék ugyanis még nem elegendő a boldogsághoz, a hangulathoz dekoráció is szükségeltetik. Lehetőleg színben harmonizáló.

 

 

- Ha intim zuggá akarjuk varázsolni erkélyünket, meg kell akadályozni, hogy illetéktelen tekintetek hatolhassanak be oda. Vásárolhatunk például direkt e célra, időjárásálló anyagból készült textilt, ami, befűzve az erkélykorlátba, dekorál is, főleg ha harmonizál a terítő és a párnák színével - folytatja a lakberendező. - A padlóra rakjunk kültéri szőnyeget, ami készülhet tengeri fűből, gyékényből, de lehet szizál, azaz kaktuszrostból szőtt anyag is. Ha van helyünk, hangulatos kavicságyat, illetve a gyerekeknek akár egy kis homokozót is kialakíthatunk.

A meghitt estékhez elengedhetetlen a megfelelő világítás. Válogassunk a mécsesek, fényfűzérek közt, s manapság minden méretben, stílusban és formában kaphatók már szolárlámpák is. A lényeg, hogy passzoljanak a kialakított enteriőrhöz.

- A padlóra ne pakoljunk túl sok mindent, a növényeket ültessük inkább balkonládába, s akasszuk a korlátra. Az egynyári virágok mellett pedig akár kertészkedhetünk is az erkélyen, vethetünk fűszernövényeket, és termeszthetünk akár számócát is. Ha a közeg alkalmas rá, futtassunk a falra vadszőlőt - tanácsolja Dedinszky Gabriella. - És ne feledkezzünk meg az árnyékolásról sem. A napsugarakat kizárhatjuk bambuszrolóval, napernyővel vagy karos textil napellenzővel is, utóbbi két esetben a színt célszerű a textilekéivel összhangba hozni.

Feldobhatja még a látványt néhány színes kaspó és vidám szélforgó, kirakhatjuk a nyaraláson gyűjtött köveket, kagylókat, s tökéletes lesz a harmónia, ha a lakásban is fel-feltűnik egy-egy szín, anyag vagy minta az erkélyen használatosakból...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!