Otthon

2013.11.04. 17:15

Bevált, csokis finomságok

A Naplót is megjelentető Pannon Lapok Társasága nemrégen adta ki a kilencedik tematikus szakácskönyvét.

Varga Ibolya

Kiadónk ezúttal a Csokoládés finomságok könyvét állította össze. A recepteket a négy megyei napilapjának olvasói küldték be. Minden felhívásunkra százával érkeznek az ételleírások, de gyakran előfordul, hogy többen is beküldik ugyanazt a fogást. Szakácskönyveinkből eddig százezernél több fogyott el, szeretik az olvasóink, hiszen köteteinkbe csak olyan receptek kerülnek be, amelyeket már otthon sokszor kipróbáltak, kedvelnek, nem kell hozzájuk különleges alapanyag vagy konyhai felszerelés.

A Séfkrajcár étterem cukrászai vállalkoztak ezúttal arra, hogy a elkészítsék a fogásokat, melyek képe bekerült a szakácskönyvbe. Azt tapasztalták, hogy az olvasók fogékonyak az újdonságokra és felhasználják a külföldi utazásaik tapasztalatait is, hazai alapanyagokból és otthoni technikákkal készítik el az ételeiket, melyek sem látványban, sem ízben nem maradnak el az eredetitől. A kötetben külön fejezetet kaptak a csokoládés italok, krémek, fagylaltok, az apróságok, a szeletek, a torták, kuglófok és az egyéb finomságok. Önálló fejezet szól a csokolédé történetéról, fogyasztásának kultúrájáról.


A recepteket beküldő olvasóink egy csoportja látható, a kötetet a Napló csokoládé fesztiválján adtuk át, melyen kóstolgathattak (Fptó: Penovác Károly)



Ezúttal arra is jutott felület, hogy bemutassunk néhány neves csokoládékészítő mestert, akik ugyancsak megosztanak velünk néhány praktikus tanácsot. Egy különlegesség receptjét emelem ki ezúttal, amit Pődör Tiborné, veszprémi olvasónk küldött be, ez a New York-i csokitorta.

Hozzávalók: 45 dkg étcsokoládé, vagy félédes tejcsokoládé, 45 dkg vaj, 1 bögre erős kávé, a bögre barna cukor, 8 nagy tojás, 1 kg mirelit málna, 1 citrom leve, 2 evőkanál cukor, 2 doboz friss málna, tejszín. A sütőt 180 fokra melegítjük. Kivajazunk egy 25 centiméter átmérőjű teflon sütőformát vagy egy hosszú, négyszögletes tortaformát. Feldaraboljuk a csokoládét, és egy hőálló edénybe tesszük. Egy kis lábasban felforraljuk a vajat, a kávét, valamint a cukrot és pár percig főzzük, ezt a csokoládéra öntjük. Összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Felverjük a tojást és hozzáadjuk. Habverővel átkeverjük, majd beleöntjük a tortaformába, amit magasfalú tepsibe teszünk. A tepsibe vizet öntünk, és egy órán keresztül sütjük a tortát. A tortát éjszakára hűtőbe tesszük, csak másnap vesszük ki a formából. A málnaöntethez a kiolvasztott mirelit málnát, a levével, a citromlével és a cukorral pürésítjük. Szűrőn átnyomjuk, majd hűtőbe tesszük, akár két napra. Nem lesz édes, savassága remekül illik a tortához. A tortát a málnaszósszal és a málnával tálaljuk, ízlés szerint adhatunk hozzá friss tejszínhabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!