lakberendezés

2020.12.27. 07:00

Bútorok funkcionális és esztétikus fogantyúkkal

Veszprém A bútorok ékszerei a fogantyúk, gombok. Ugyanúgy meghatározzák a szekrény arculatát, ahogy a dekorációs elemek egy helyiségét. Az esztétikum mellett az ergonómia is fontos szempont a kiválasztásnál.

Tóth B. Zsuzsa

Ideális esetben a fogantyú stílusa passzol az adott bútor formavilágához Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ideális esetben a fogantyú stílusa passzol az adott bútor formavilágához. Az antik és a vintage stílushoz jól illenek a lekerekített króm-, réz- és aranyszínű fogantyúk vagy a kerek kerámiagombok. A modern stílushoz passzol, ami egyszerű, letisztult, és fából vagy bőrből készült. Érdemes figyelembe venni a szekrény színét is. Homogén enteriőrt teremt, ha a bútoréhoz leginkább passzoló színű fogantyút teszünk fel, kontrasztos lesz a látvány, ha a fehér mellé feketét illesztünk.

Ügyeljünk arra is, hogy használatuk kényelmes legyen, hiszen például főzés közben gyakran nyitogatjuk az ajtókat, fiókokat. Szűk folyosóra nem ajánlatos túlságosan kiálló darabot választani, a gyermekszobában pedig kerüljük az éles sarkokkal vagy kiálló részekkel ellátott darabokat.

Ideális esetben a fogantyú stílusa passzol az adott bútor formavilágához
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Fogantyúk külön is vásárolhatók, utólag is kiválthatók. Aki például már unja a régi konyha- vagy előszobaszekrényét, de nincs lehetősége kicserélni, tegyen rá új nyitókat. Léteznek bemarható darabok, de a legelterjedtebbek a felcsavarozhatók. A furattávolság a két rögzítőcsavar középpontja közti távolság, amely szabvány szerint általában 64, 96, 128 vagy 160 milliméter. Csere során ezt érdemes figyelembe venni, hogy ne látszódjon meg az előző helye.

Elsőre tehát apróságnak tűnhet a kérdés, valójában viszont egy jól megválasztott fogantyú vagy gomb stílust ad a legegyszerűbb bútornak is, míg egy oda nem illő az egész szekrény arculatát elrontja.

Kérdés ugyanakkor az is, hogy szükség van-e egyáltalán fogantyúra. Manapság egyre népszerűbbek a rejtett megoldások. Akár konyhába és fürdőszobába is választhatjuk ezt a módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!