otthonunk

2021.01.24. 11:00

Csempével, üveggel és fával tervezhetünk a konyhában

Egy olyan konyhában, ahol nagy a sürgés-forgás, gyakori a forró pára, a kifröccsenő zsír és a por elegye, amely makacs szennyeződéseket képezhet, nem árt, ha a falburkolat is olyan anyagból van, amely nem köti meg a felületén a koszt.

Tóth B. Zsuzsa

Ma már különleges formák és színek közül választhatunk csempét a konyhába is, ahol törekedni kell a praktikumra Fotó: Shutterstock

Igazi klasszikusnak mondható a csempeburkolat. Szinte minden régebbi konyha falát csempe borítja, így a mázas kerámia előnyeit mindenki ismeri. Nagyobb lapmérettel és a csiszolt oldalélű lapok fugaközének csökkentésével jóval modernebbé tehetjük a megjelenését. A mázolatlan lapok közelebb állnak a természetes kövek látványához, ám takarítás szempontjából a festett darabok praktikusabbak. Ma már gyakoriak az egyedi mintázatú csempelapok, amelyek messze elrugaszkodnak a hagyományos formáktól, így a konyhába érkezők tekintete azonnal a díszes burkolatra szegeződik. Remek választás lehet még a mozaikcsempe, amely praktikus, sokoldalúan felhasználható, emellett elegáns és látványos megoldás. A széles szín- és formaválasztéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a konyhájához leginkább passzoló darabokat.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bontott tégla falburkolatként való alkalmazása. A bontott darabok között akár különleges, pecsétes példányokat is kifoghatunk. Enyhén nedvszívó mivolta miatt a téglát konyhai falburkoláshoz inkább a főzőpulttól távolabb eső helyeken alkalmazzuk. Praktikus impregnálni vagy lelakkozni, bár ezzel a természetes megjelenés némileg odavész. Aki könnyű, egyszerűen beépíthető, gyorsan tisztítható és olcsó megoldásra vágyik, annak tökéletes választás a műanyag falburkoló lap. Ezek között találunk kő, csempe és tégla hatású darabokat is.

Ma már különleges formák és színek közül választhatunk csempét a konyhába is, ahol törekedni kell a praktikumra
Fotó: Shutterstock

A skandináv stílus sokak számára ridegnek tűnhet, pedig az irányzat alapvető célja a rendezettség és az átláthatóság megteremtése. E stílus kedvelőinek jó választás a fehér téglákat utánzó falburkolat, amely kiemeli a szabályos, nagy tereket, és dekorációként sem utolsó. Aki emellett kötelezi el magát, bátran választhat néhány színes konyhai eszközt, így kiküszöbölhető a steril hangulat eluralkodása. Az üveg hátfal egyre gyakoribb a konyhákban. Megjelenése egyedi és exkluzív, felülete könnyen tisztítható, ezért nemcsak esztétikus, hanem praktikus is. Az üveg hátfal nem szívja magába a nedvességet, a szagokat és a foltokat, így a szennyeződések nem tudnak lerakódni rajta. A faburkolat természetesen a konyhából sem hiányozhat. A fa hátfal korszerű és időtálló megoldás, amely jól illeszkedik a rusztikus és a minimalista stílusjegyek közé. Használatával egységes bútorhatást érhetünk el, emellett otthonos hangulatot teremt, és a klasszikus, természetes stílus kedvelői számára is tökéletes megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!